Hektáronként 60-80 ezer forint a veszteség

Hektáronként akár 60-80 ezer forint veszteséget is arathatnak a kombájnok az idén. Előbb az aszály, aztán a jég és az esők csökkentették harmadával a gabonatermést. Annyi viszont terem, amennyi bőven fedezi a hazai igényeket.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 07. 11. szombat2009. 07. 11.
Hektáronként 60-80 ezer forint a veszteség

Az aszály, majd az azt felváltó esős időjárás, valamint sok helyütt a jégverés okozza, hogy a tavalyinál várhatóan mintegy 30 százalékkal kevesebb kalászos gabonafélét takarítanak be a gazdaságok - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az agrarhaszon.hu szerint. A GOSZ vezetője szerint mindezt a csaknem 200 ezer hektárról már betakarított őszi árpa 2,7 tonnás hektáronkénti hozama, valamint az őszi káposzta repce 250 ezer hektáron termesztett nem egészen 2 tonnás hektáronkénti átlaga már előrevetítette.

A búza betakarítása az 1 millió 138 ezer hektár 20-25 százalékánál tart. A gyors eredmények azt mutatják, hogy a kenyérnek valóból országosan 3,5 tonnás hektáronkénti átlagra számíthatnak, ami mintegy 4 millió tonna összeterméssel kecsegtet. Az ország 1,2 millió tonnás étkezési gabona szükséglete, valamint az 1,5-2 millió tonnás exportja, továbbá a takarmány-búza igények a 4 millió tonnás terményből azért kielégíthetők.

A GOSZ rémhíreknek tekinti azokat a közléseket, amelyek szerint a magyar termelők búzájában túlteng a fuzárium. Nagyobb gond, hogy a termelők 2008 őszén rekord magas árakon tudták csak beszerezni a termeléshez szüksége anyagokat. A kedvezőtlen időjáráson túl ez is oka annak, hogy a hazai és a világpiaci gabona árakkal – 25-30 ezer forint tonnánként - erre az évre veszteséges termelést prognosztizálhatnak: az ár egyáltalán nem fedezi az önköltséget, hektáronként így 60-80 ezer forint is lehet a veszteségük.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek