Közepes hozammal végeztek az aratással

Hektáronként 4-4,1 tonna búzát arattak le a gazdák Békés megyében, ez közepes termésnek számít. Vas megyében a 36 ezer hektáron elvetett őszi búza egyharmadát aratták le: hektáronként 4,1 tonna búza az átlagtermés, csaknem egy tonnával kevesebb, mint az elmúlt évben.Jól halad az aratás Borsod-Abaúj-Zemplénben.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 07. 24. péntek2009. 07. 24.

Kép: tavaszi árpa aratás balaton felvidék kombájt gabona betakarítás termény 2008 07 20 Fotó: Kállai Márton

Közepes hozammal végeztek az aratással
tavaszi árpa aratás balaton felvidék kombájt gabona betakarítás termény 2008 07 20 Fotó: Kállai Márton

A csapadékos időjárás miatt három hetet kellett várni a gabona és a takarmány betakarításával Békésben - közölte a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója. A megyében eddig a 150 ezer hektárnyi szántóföldek felén végeztek az aratással - írta az agrárhaszon.hu. A takarmánynövények hektáronkénti termésátlaga 4 tonna volt. A 17 ezer hektáros területen vetett repce termésátlaga idén 2,3 tonna volt, fél tonnával kevesebb, mint tavaly.

Békésben be is fejezték a berakarítást
Szabó István elmondta: az idei aratás csütörtökre gyakorlatilag befejeződött a megyében, a gazdák összesen 108 ezer hektáron takarították be a termést, aminek 60 százaléka kenyérgabona, míg a fennmaradó részt takarmányozásra lehet felhasználni. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy az elmúlt esztendőben némileg több mint 5 tonnát arattak átlagosan hektáronként a mezőgazdasági termelők, ám az idei év tavaszán komoly aszály sújtotta a vetéseket. Az árakról szólva elmondta: áll a piac, nincsenek kötések, így a teljes termés tárolókba került. A kereskedők 26-28 ezer forintot kínálnak az étkezési búzáért, ilyen alacsony áron azonban nem adják el nekik a termést. A szakember szerint nehezíti a helyzetet, hogy a kereskedők és a malmok nem kapnak hitelt a bankoktól, így nem tudnak felvásárolni sem. Ígéretesnek tűnik viszont a kukorica. Az idén Békésben 125 ezer hektáron vetették el a magokat, s az elmúlt két hónap esős időjárása meghozta az eredményt, hiszen a táblák többségében túlélték az aszályos tavaszi időszakot a vetések.

Vasban a búza kétharmada még hátravan
A 36 ezer hektáron elvetett őszi búza egyharmadát aratták le Vas megyében; hektáronként 4,1 tonna búza az átlagtermés, közel egy tonnával kevesebb, mint az elmúlt évben - tájékoztatott Márkus Antal, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) vezető főtanácsosa. A csapadékos időjárás miatt három hetet kellett várni a gabona és a takarmány betakarításával; eddig a 150 ezer hektárnyi szántóföldek felén végeztek az aratással. A takarmánynövények hektáronkénti termésátlaga 4 tonna volt. A 17 ezer hektáros területen vetett repce termésátlaga idén 2,3 tonna volt, fél tonnával kevesebb, mint tavaly. Márkus Antal növénytermesztési főfelügyelő elmondta; a kevés termés ellenére a gazdák hétről hétre alacsonyabb áron tudják eladni a gabonát és a takarmányt. A repce ára az elmúlt egy hónapban 85 ezer forintról 57 ezer forintra csökkent, a takarmányt - tritikálét, rozst, zabot - tonnánként 18-20 ezer forint közötti áron lehet értékesíteni. A jó minőségű étkezési búzáért is csak 24-28 ezer forint közötti árat ajánlanak a felvásárlók.

"Kartellben" a felvásárlók?
A főfelügyelő kitért arra is, hogy a gazdák szerint a felvásárlók "kartellbe" tömörültek, és megállapodtak, hogy minél alacsonyabb áron vásárolják fel a termést. A termelők egyelőre tárolják a gabonát, ugyanis a mostani áron csak veszteséggel tudják eladni. A búzatermesztés - ha mindent "beleadnak a földbe" - önköltségi ára hektáronként 160-180 ezer forint, ami 4 tonna termésátlagnál 60 ezer forint veszteséget jelent. Márkus Antal hozzátette; augusztus végén már vetni kellene a repcét, de ha nem tudják eladni a termést, nem lesz miből finanszírozni a vetést, mert hitelfelvételre sincs lehetőség. A veszteségek miatt ezért gyakori, hogy a kisebb gazdaságok abbahagyják a termelést és eladják a területeiket. Vas megyében a szántóföldek közel harminc százalékán már külföldi piacokra termelnek, a területek 10-20 százaléka pedig már hivatalosan is külföldi tulajdonban van. A növénytermesztési főfelügyelő beszélt arról is, hogy a falugazdászok most mérik fel, hogy az árvíz mekkora kárt okozott. A Rába-völgyben és a Csörnöc patak mentén közel 6-10 ezer hektárnyi területet borított el az árvíz. A hetekig víz alatt álló növények nagy része tönkrement, a kukorica megdőlt. Mintegy 2 ezer hektárnyi területen nem tudják learatni az őszi árpát és a repcét, mert még mindig vízben áll, vagy annyira sáros, nedves a talaj, hogy a mezőgazdasági gépekkel nem lehet rámenni.
 
Jól haladnak az aratással Borsodban
Az őszi árpát már teljesen betakarították Borsod-Abaúj-Zemplénben, az őszi búzával is jól haladnak, a tavaszi árpa és a búza aratása még javában zajlik, a rozs pedig még jórészt hátra van - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) Borsod megyei vezetője. Görcsös Ferenc közölte: az őszi árpa vetési területe mintegy 5.200 hektárnyi volt, ezt már teljes egészében betakarították. Hektáronként átlagosan 30-40 mázsányi volt a termés. Az őszi búzánál a 65.444 hektárból csaknem 51 ezret arattak le, itt a termésátlag 40-50 mázsa körül mozog. A tavaszi árpa 22.655 hektárnyi vetésterületéből 3.900-at takarítottak be, 24 mázsás termésátlaggal számolnak. A 900 hektárnyi tavaszi búzából 72 hektárnyi van már raktárakban. A rozs aratásával még az elején járnak, 1.645 hektárnyi vetésterületből 178 hektárt arattak le. A Magosz megyei vezetője szerint rövid időn belül befejeződik az aratás Borsodban. Hozzátette, hogy a gazdák azonban csalódottak a kialakult felvásárlási árak miatt. "A vártnál kevesebb termett, a felvásárlási árak pedig elkeseredést okoznak" - mondta. A takarmánybúza mázsájáért 2.200-2.400 forintot fizetnek, a takarmány árpa ára is hasonlóképp mozog, az úgynevezett EU búzáért 2.400-2.600 forintot adnak, a malmi minőségű búza mázsájáért pedig 2.600-3.000 forintot kapnak a gazdák - ismertette Görcsös Ferenc. Megjegyezte: áremelkedésre számítanak, hozzátéve, hogy nem igaz az az állítás, amely szerint azt mondják, óriási készletek maradtak meg a tavalyi betakarításból

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek