Tiltakozik az agrárkamara

A Magyar Agrárkamara tiltakozik a túlméretes járművek közlekedését továbbra is nehezítő, esetenkénti hatósági túlkapások ellen - hangoztatta Forgács Barna, a köztestület elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 07. 30. csütörtök2009. 07. 30.

Kép: Szentes, 2009. június 05. Aratás, búza, kombájn. Fotó. Ujvári Sándor

Tiltakozik az agrárkamara
Szentes, 2009. június 05. Aratás, búza, kombájn. Fotó. Ujvári Sándor

Az elnök elmondta: a túlméretes járművek - e kategóriába tartoznak a mezőgazdasági munkagépek is - közlekedését hiába könnyítette meg rendelettel az elmúlt hetekben a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, az ország egyes területein még mindig jelentős bírságokat szabnak ki a hatóságok a mezőgazdasági munkagépek vezetőire. A mezőgazdasági munkagépek közeledésekor a kamara szerint sokszor indokolatlanul rónak ki a hatóságok több százezer forintos büntetést, arra hivatkozva, hogy nincs mérlegelési lehetőségük - tudósított az MTI.

A hatósági méltánytalanságokra több konkrét, megtörtént esetet is említett - helyszín megjelölése nélkül - Forgács Barna, és Koncz György, a kamara alelnöke. Elmondták: akadt olyan eset, hogy a kereskedőtől a vásárló telephelyére közlekedő kombájn vezetőjét bírságolták meg, mert nem volt útvonalengedélye. Ezt viszont, rendszám hiányában, még nem kérhették meg a hatóságtól. Az is előfordult, hogy a hatósági emberek azt hiányolták a terményt szállító traktornál, hogy a pótkocsit nem borították ponyvával. Ezt a hiányosságot is több tízezer forintos bírsággal büntették - hangzott el a tájékoztatón.

Koncz György szerint "a fejéről a talpára kellene állítani az ügyeket", vagyis a hatóságok működését az államnak teljes körűen finanszíroznia kellene, hogy a büntetésből befolyó pénzek ne a működést szolgálják. Forgács Barna hozzátette: a hatósági embereknek mérlegelési jogot kellene újra adni, hogy egy-egy szabálytalanság tényleges súlyának megfelelő bírságot szabhassanak ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kalászosok aratása gyakorlatilag befejeződött. Az őszi búzából mintegy 4 millió tonnát takarítottak be. A termény minősége jó, több mint 60 százalék az étkezési minőségű búza aránya. Ugyanakkor az úgynevezett átmenő - azaz a múlt évről maradt - készlet magas, 700-800 ezer tonna, míg az eladási ár alacsony, tonnánként 30 ezer forint körüli.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek