Újrakezdődhet a GMO-botrány!

Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hivatala véleményében megerősítette azt az álláspontját, hogy a több uniós tagországban betiltott amerikai génkezelt kukoricafajta, a MON 810 nem tekinthető károsnak az emberi vagy állati egészségre, illetve a környezetre – közölte az MTI.

Szántó-vetőSzabad Föld Online2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.
Újrakezdődhet a GMO-botrány!

E vélemény alapján várható, hogy az Európai Bizottság azt javasolja majd: újítsák meg a termék uniós forgalmazására az elmúlt évtized végén kiadott tízéves engedélyt. Hat EU-tagállam – köztük Magyarország – mindazonáltal egy szerződéses záradék alapján jelenleg nem engedélyezi ennek a fajtának a termesztését. Kutatások szerint ez a fajta egyebek között rontja a talaj termelékenységét, negatív hatással van egyes lepkék és rovarok életkörülményeire, s több növényvédőszert igényel, mint amennyi egyszeri permetezéssel engedéllyel kijuttatható. Emellett egyes országokban nem is honos az a molylepke, amely ellen a génkezelt fajta hatékonyabban képes védekezni.

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának nemrég lezajlott luxemburgi ülésén tizenegy uniós tagállam – Ausztria, Bulgária, Ciprus, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia és Szlovénia mellett Magyarország is – arról folytatott egyeztetéseket, hogy saját hatáskörükben dönthessenek a génmódosított növények tiltásáról – írta meg a napi.hu. Luxemburgban több tagország szakpolitikusa is jelezte aggályait a jelenleg hatályban lévő GMO-szabályozással kapcsolatban. Az érintettek szerint az lehetne a megoldás, ha a GM-élelmiszerek és -takarmányok behozatalának engedélyezése és kereskedelme továbbra is uniós hatáskörben maradna, de a GMO-k köztermesztéséről az egyes tagállamok saját hatáskörben dönthetnének.

A tárgyalások során Magyarország is egyetértett ezzel az állásponttal, s több másik tagállammal együtt támogatja párbeszéd kezdeményezését az uniós jogszabályok módosításáról. Ez a tervek szerint azt jelentené, hogy a jövőben az egyes tagállamok maguk dönthetnének arról, hogy egyes régióikban vagy akár egész területükön termesztik-e az adott génmódosított növényt. A tagállamok fellépését saját bevallásuk szerint az váltotta ki, hogy a lakosság gyakran kétkedéssel, olykor pedig erős ellenállással fogadja a génmódosított termékeket. Kritikusok szerint ugyanakkor az állampolgárok jelenleg még igen kevés fórumon kaphatnak objektív tájékoztatást a GM-növényekről, a legtöbben így hajlamosak ezeket túlmisztifikálni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek