Már ketyeg a szőlőpiaci bomba

Ha beigazolódnak a híresztelések, akkor tíz évvel ezelőtti felvásárlási árat adnak majd a szőlőért. A szüret még odébb van, de a szőlősgazdák már aggódnak, hiszen így csak veszteség terem nekik.

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 08. 04. kedd2009. 08. 04.

Fotó: For the Times

Már ketyeg a szőlőpiaci bomba Fotó: For the Times

A korai szőlők fürtjei szépen növekednek, de a termelők még nem sejtik, hogy mennyiért veszik át tőlük a termést. A felvásárlók is kivárnak, amit általában azzal indokolnak, hogy a többiek sem jöttek még ki az áraikkal - adta hírül a baon.hu. Évek óta megy a szokásos huzavona, de ritka az olyan év, amikor a szőlősgazdák elégedettek lehetnek a felvásárlási árakkal. Általában jóval önköltség alatti a felvásárlási ár, még akkor is, ha hozzászámítják az állami támogatást. A mostani hírek szerint a felvásárlási árak várhatóan jóval a tavalyi alatt lesznek, 35-40 forintos kilónkénti árról is beszélnek.


És ez így van országszerte. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint átlagos mennyiségben, de a meleg miatt jóval korábbi szüretre kell számítani az idén. Az árak nyomottak lesznk, holott az időjárás miatt a dráguló permetszerből sokkal többet, illetve többször kellett kijuttatni a tőkékre.


Az árak nyomottak lesznek azért is, mert sok borászat komoly készletproblémákkal küzd. Vagyis eladatlan borai vannak, így sokkal többet nem akar venni az idén. Pedig kellene, mert egy sor nagy borkombinát tönkrement, azaz kisebb a feldolgozó kapacitás, kevesebb a vevő.

Ezek is érdekelhetnek