Jönnek a vérszomjas katicák!

Szaporább, falánkabb, ellenállóbb és a honos, hétpettyest is megevő új katicabogár faj, az úgynevezett harlekin katica egyedei jelentek meg ismét az ország dél-keleti részén.

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 09. 29. kedd2009. 09. 29.
Jönnek a vérszomjas katicák!

Meg fog ritkulni a hazai őshonos katicabogarak, ugyanis egy olyan, eddig itthon nem ismert katicafaj telepedett le hazánkban, mely nemcsak a tetveket, egyéb rovarokat, hanem magukat a katicákat is pusztítják – adta hírül a beol.hu.

A csúcsragadozóként számon tartott harlekin katica eredetileg a távol-keleten élt, de nem bizonyítottan természetes terjedése során Ausztria után már itthon is megjelent tavaly. A lényre az idén Kamut térségében, egy napraforgótáblában Vasas László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi zoológusa akadt rá.

E katicafajt hosszú évtizedek óta alkalmazzák kiváló eredménnyel biológiai védekezésként levéltetvek ellen, mivel rendkívül hatékonyan irtják a tetveket. Észak-Amerikába és Európába is a levéltetvek elleni biológiai védekezés céljából telepítették be. A mezőgazdaság számára a kártevő levéltetvek pusztításának szempontjából kifejezetten előnyös a megjelenése, hiszen minden eddigi katicafajnál nagyobb étvágya és szaporasága miatt komoly ellensége a levéltetveknek. Azonban, mint minden behurcolt faj, a harlekin katica sem illik a magyar őshonos ökoszisztémába.

Amerikában 1988 óta alkalmaztak tömegesen „harlekineket” és mára a kontinens leggyakoribb katicafajává vált. Ha elfogy a fő táplálékuknak számító levéltetű, akkor más katicák lárváit, de hernyókat, atkákat, sőt édes gyümölcsöket is fogyasztanak.

Színe a narancstól, a sárgástól a pirosig szinte minden árnyalatban előfordul, fekete foltjainak száma 0—19-ig változhat. Valamivel ritkább a fekete színű változat, melynek szárnyfedőin 2 vagy 4 nagy vörös folt található. Leginkább nagy testméretével különböztethető meg a hétpettyes katicától és azzal, hogy a narancsszínű harlekin katica-változatok hasa is narancsos színezetű.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek