Pityókát kívül-belül

Jöhet bármilyen kemény tél, ha van elegendő krumpli a pincében. Sokan mondják ma­­napság is ezt, és van is benne valami igazság. A burgonya ugyanis egészséges és tápláló: szénhidrát mellett van benne értékes fehérje, sokféle ásványi anyag, például kálium, kal­­cium és magnézium, ugyanakkor fontos C- és B-vi­­ta­­min-forrás is. A világ legnépszerűbb zöld­­ségéből számos étel készíthető, bár legtöbben köretként ismerik.

Szántó-vetőPethes József2009. 09. 27. vasárnap2009. 09. 27.

Kép: Krumpli a kosárban burgonya tárolás alapvető élelmiszer zöldség Fotó: Habik Csaba 2009 09 20

Pityókát kívül-belül
Krumpli a kosárban burgonya tárolás alapvető élelmiszer zöldség Fotó: Habik Csaba 2009 09 20

Vannak hölgyek, akik magukra kenik, hiszen a nyers burgo­­nya­­szeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Resze­­léke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a napégette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót is kezelnek, sőt nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyó­­gyítanak. Tehát gyógynövénynek sem utolsó!

 
Ilyenkor, szeptember végén, októberben érdemes bespájzolni belőle. Aki nem tudja megtermelni, mostanában 50-60 forintért hozzájuthat, ha zsákosan veszi. Érdemes, mert a boltokban 100 forint körüli áron kínálják kilóját. Bárhol is vesszük, ügyeljünk arra, hogy hibátlan legyen a héja, ne legyenek rajta zöld foltok és csírák. Ennek ellenére megeshet, hogy belül barnul, feketedik, és el kell dobni a felét, mert termelői nem védekeztek a betegségek ellen. Természetesen legjobb a saját termés, hiszen ha mindent jól csináltunk, védekeztünk a burgonyavész ellen, nagy meglepetés nem érhet bennünket. A legtöbb helyen már felszedték a krumplit, így csak a tárolásra kell nagyon odafigyelni.
 
Csak a napon megszáradt, talajmaradványoktól mentes krumplit szabad levinni a pincébe, hiszen az a legideálisabb hely a számára. Óvni kell ugyanis fagytól, melegtől, fénytől és nedvességtől. Tehát a sötét, szellős, száraz és tíz fok körüli hőmérsékletű he­lyen marad épségben. Ellenkező esetben megráncosodik, puha lesz, és megjelennek rajta a csírák, illetve a mérgező solanint tartalmazó zöld foltok. Csakis a szakszerű tárolás során tudjuk megőrizni értékes tápanyagait és az egészséges krumplira jellemző ízét. Ahol nincs pince, egy sötét, fűtetlen helyiség, például nyári konyha is szóba jöhet tárolásra, de csak rövid távra. Ha a krumpli kicsírázik, még megmenthető, a csírákat le kell szedni, és a burgonyát minél előbb fel kell használni.          P. J.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek