Luxus lesz a csokoládé!

Előbb a cukor, most a kakaó ára robbant. Néhány hónap és tényleg luxus lesz a csokoládé?

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 10. 06. kedd2009. 10. 06.
Luxus lesz a csokoládé!

A kakaó ára 24 és fél éves csúcsra emelkedett, 2124 font volt tonnánként a londoni határidős tőzsdén. A háttérben az áll, hogy igen rossz termés várható Elefántcsontparton, a legnagyobb termőkörzetben. Vagyis az sem elképzelhetetlen, hogy hiánycikk lesz a kakaó.

Akkor pedig nagyon megdrágul a csoki is, már csak azért is, mert egy hete a csokoládéhoz szükséges cukorról derült ki, hogy 30 éve nem látott ára alakult ki, csaknem harmadával drágult a korábbi szinthez képest.

Ezt két ellentétes tényező okozza. A világ legnagyobb exportőrénél, Brazíliában komoly esőzések vannak, a legnagyobb felhasználónál, Indiában korábban óriási aszály, most pedig özönvízszerű monszun csökkentette a termést.

Mindez biztosan kihat majd a magyar árakra. Egyrészt nem termelünk itthon kakaót, így a mindenkori világpiaci ár egyből begyűrűzik hozzánk, másrészt cukorból sem vagyunk már évek óta önellátóak, az igények kétharmadát külföldön termelt cukorból elégítik ki a kereskedők. Azaz itt is érvényesülni fog a magas ár. Ez pedig egyet jelent: a csoki biztos drágább lesz a boltokban, akár hazai, akár külföldi édesipari cég állítja elő azt.

Ezek is érdekelhetnek