Zuhan az amerikai búza ára

Nem áll túl fényesen a búza árfolyama az amerikai kontinensen. Továbbra is intenzíven zuhan a gabona ára, melynek oka a globális túlkínálat. S a brókerek is trükköznek: most abból akarnak pénzt csinálni, hogy mesterségesen nyomják le az árat.

Szántó-vetőO. Horváth György2009. 10. 01. csütörtök2009. 10. 01.

Kép: A trader wipes his eye 21 January 2008 at Frankfurt/Main's stock exchange, where the Dax lost 5.37 percent at 6,912.69 points. European stock markets suffered a major sell-off midday Monday, posting losses of between three and five percent mid-day after sharp falls on Asian markets rattled by fears of recession in the United States. AFP PHOTO DDP/ MARTIN OESER GERMANY OUT, Fotó: MARTIN OESER

GERMANY-US-STOCKS
A trader wipes his eye 21 January 2008 at Frankfurt/Main's stock exchange, where the Dax lost 5.37 percent at 6,912.69 points. European stock markets suffered a major sell-off midday Monday, posting losses of between three and five percent mid-day after sharp falls on Asian markets rattled by fears of recession in the United States. AFP PHOTO DDP/ MARTIN OESER GERMANY OUT
Fotó: MARTIN OESER

Szinte az egész világon jó a gabonatermés, legalábbis a meghatározó exportőröknél és importőröknél igen. Így például sok terem az oroszoknál, az Amerikai Egyesült Államokban, de például Egyiptomban is. Az importőrök kevesebbet vesznek, emiatt felhalmozódnak készletek, esnek az árak.

Az egyiptomi termőterületeken az átlagosnál magasabb termésmennyiség prognosztizálható, ezért Egyiptom csak Oroszországtól rendelt 150 ezer tonna búzát, míg az Egyesült Államokból nem. Így nem véletlen, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium a tavalyinál egyhatoddal nagyobb készlettel számol - írta a profitline.hu.

Itthon sem jobb a helyzet, s nagyon úgy néz ki, hogy hónapokig így is marad, hacsak nem jelenik meg vevőként az állam, vagy az Európai Unió. Itthon a nyomottnak mondható tonnánkénti 25.5-28 ezer forintos sávban lehet igen kis tételekben értékesíteni az euró - tehát közepes - minőségű búzát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek