Tolvajtérkép

Régészeti vadorzók ezrei fosztogatják folyamatosan az ország ásatási helyeit. Magyarország ugyanis nagyon gazdag régészeti kincsekben, mert földrajzilag olyan területen fekszik, ahol különböző, keletről, illetve nyugatról érkező kultúrák találkoztak, és az itt átvonuló, hosszabb-rövidebb ideig itt tartózkodó népcsoportok hátrahagyták emlékanyagaikat.

Szurkapiszka2009. 01. 28. szerda2009. 01. 28.
Tolvajtérkép

A leletrablók elfogása leggyakrabban a véletlennek köszönhető; a közelmúltban egy V. századi ékszerekkel seftelő, magát amatőr régésznek nevező férfit kaptak el. Az effajta tolvajláshoz eddig egy sokfelé kapható fémkereső és némi szerencse már elegendő volt.
Most azonban „javul” a helyzet: az a sok ezernyi régészeti vadorzó – nyilván újabb ezrekkel (tízezrekkel?) kiegészülve –, akár már a szerencsét is nélkülözheti, ugyanis a kormány, január elsejétől elrendelte, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozza nyilvánosságra a mintegy 60 ezernyi régészeti lelőhely pontos címét. Ez azt jelenti, hogy a hivatalnak hamarosan fel kell raknia a honlapjára négyzetméternyi pontossággal azokat a lelőhelyeket, ahol a kincskeresők jó eséllyel búvárkodhatnak, s ettől kezdve már csak leshetjük, hogy mondjuk Attila sírját a hivatal szakemberei, vagy pedig Krapancsák Ödön találja-e meg…
Az elképesztő hozzá nem értésről tanúskodó jogszabály nem csak elsőre tűnik átgondolatlannak, másodjára is az. Ugyanis az állítólagos ok, hogy támogatni kell a beruházókat, vagyis siettetni kell az ingatlanvásárlást követő, s gyakran elhúzódó szakhatósági eljárásokat, ezzel a döntéssel mit sem változik. Méltányolható érdek, hogy jó, ha az építtető megtudja: a kiszemelt terület régészeti oltalom alatt áll, csakhogy e tudás birtokában továbbra is a korábbiak szerint kell kikérnie a hivatal engedélyét, tehát az engedélyezési eljárás marad, viszont az információ mostantól már, finoman szólva is, nyílt titok lesz. Úgy látszik, nem volt elég nekünk a Seuso-kincsek évtizedek óta tartó botránya, mindent elkövetünk, hogy újabb Seuso-ügyek keletkezzenek.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az ötlet kezdete óta tiltakozik a jogszabály tervezete ellen, most, hogy már életbe lépett, csak abban reménykedhetnek, hogy amit ember elrontott, azt egy másik ember tán még helyrehozhatja. Nosza…
N. G.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek