Ribizli és Botond

Ez a két kis hörcsög hozta meg Magyarországnak a sikert Brüsszelben. Az EU írt ki pályázatot olyan filmek készítésére, amelyek a kis- és középvállalkozásokról szólnak.

Szurkapiszka2009. 05. 15. péntek2009. 05. 15.
Ribizli és Botond

Kétszázötven alkotás érkezett, ezek közül Ducsai Szabolcs hörcsögös mozija lett az első. A bűbájos filmetűdben két hörcsög tekeri a sehová sem vezető kereket. Egyikük aztán megunja és a kerék mellett lévő papírhengerrel kezd foglalatoskodni. Belebújik, dobálgatja, rakosgatja, mígnem valahogy felállítva nekitámasztja az üvegkalitka oldalának. És így máris szabad az út: Ribizli felfut a papírhenger létrán, fel a szabadba, ahol aztán a hörcsögmennyországba, egy roskadásig teli gyümölcskosárba érkezik. Az üzenet nem túl bonyolult: ha csak tekersz, mint egy munkavállaló, sehová sem jutsz, légy hát vállalkozó, s tiéd a győzelem.
Azt azért nem állíthatjuk, hogy a ketrecen túl minden vállalkozó hörcsögöt gyümölcskosár vár – mert lehet ott akár egy éhes macska is –, de azt látjuk immár húsz éve, hogy a tekerő munkavállaló tényleg nem sokra jut.
Értjük. De ki fog akkor tekerni?

N. G.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek