Nem is úgy volt!

Előszeretettel idézünk híres történelmi személyektől, különösen, ha azok a mondatok valamilyen különleges helyzetben hangoztak el. Ám ha utánajárunk az idézetnek, gyakran kiderül, hogy nem is úgy hangzott el, ahogyan azt mind­annyian hittük.

TörténelemMärle Tamás2024. 07. 16. kedd2024. 07. 16.

Kép: Mahatma Gandhi indiai politikus

Rare studio photograph of Mahatma Gandhi taken in London England UK at the request of Lord Irwin 1931
Mahatma Gandhi indiai politikus
Fotó: Dinodia Photos / Alamy Stock Photo

„Ha a szegényeknek nem telik kenyérre, akkor egyenek kalácsot” – mondta állítólag Marie Antoinette francia királyné. Amennyiben valóban kiejtette volna a száján ezt a mondatot, úgy sem beszélt volna butaságot. Férje uralkodása idején ugyanis, a törvények szerint, ha a pékek kifogytak az olcsó kenyérből, akkor finomabb pékterméket kellett készíteniük, például kalácsot, ám azt is olcsóbban kellett árulniuk, a visszaélések megakadályozása végett.

Arról azonban, hogy ilyet mondott volna Marie Antoinette, semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésünkre. Vélhetően a nagy francia forradalom királyellenes propagandájával állunk szemben. A királyné szájába adott szavak Jean-Jacques Rousseau Vallomások című művéből származnak.

*

Ha pedig Franciaországban járunk, akkor ne felejtkezzünk meg a Napkirályról, hiszen ő az, aki sohasem állította azt, hogy „az állam én vagyok”. Az anekdota szerint XIV. Lajos vadászruhában, lovaglóostorral a kezében mondta ezt, amikor megtudta, hogy a párizsi legfelsőbb bíróság az engedélye nélkül vizsgálja meg egy korábbi rendelet törvényességét.

Amikor ezt kifogásolta, a bíróság az állam érdekeire hivatkozott, mire a fenti mondattal szúrt volna oda. A történet maga nagyjából igaz is, ám a tiszteletet megadva ment be a bíróságra, és a következőket mondta: „Uraim! Mindenki tudja, milyen szerencsétlenségeket vont maga után a bíróság ülésezése. Ezeket akarom megakadályozni. Hagyják hát abba a tanácskozást a rendeletekről, amelyeket átadtam, s amelyeket végre kívánok hajtatni. Első elnök úr, megtiltom önnek, hogy bármilyen gyűlésezést engedélyezzen, és ilyesmit egyikük sem indítványozhat.” Majd faképnél hagyta őket.

Marie Antoinette francia királyné

Számtalan híres mondást szoktunk kapcsolni a II. világháborúhoz. Churchillt 1940 májusában választották miniszterelnökké, és a hagyomány szerint az épp rendkívül válságos helyzetbe kerülő Anglia népének a következőket mondta: „Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket!” E súlyos szavakra azonban nem (kizárólag) a náci előretörés késztette, korábban már egy másik beszédében is ekképp fogalmazott: „A nemzeti lét új alapjait a vér, verejték és a könnyek emelték fel.” A két mondat pedig kísértetiesen hasonlít Byron 1823-ban megjelent, A bronzkorban című művében egy sorra: „milliók vére, verejtéke és könnyei”.

*

„Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika” – szokás idézgetni Sztálint. E gondolatok igazán passzolnának a véreskezű diktátorhoz, azonban semmilyen dokumentum nem igazolja, hogy ilyet mondott volna. A weimari köztársaság német szatirikusa, Kurt Tucholsky viszont írt ilyet.

*

Az űrkutatás múltjából egy idézetet szinte biztosan mindenki ismer. „Houston, baj van!” – terjedt el helytelenül egy hollywoodi film miatt. James Lovell, az Apollo–13 parancsnoka egy hangfelvétel tanúsága szerint ekképp fogalmazott: „Houston, volt egy problémánk!” A Földtől kb. 320 ezer kilométer távolságban lévő űrhajóban ugyanis felrobbant egy oxigéntartály. Az Apollo–13 emiatt magatehetetlenül sodródott az űrben, mivel az energiaellátó rendszer működésképtelenné vált. A problémát tehát az okozta, hogy a három űrhajós nem tudott a Holdra szállni, viszont sikeresen hazatértek.

*

„Először semmibe vesznek, utána nevetnek rajtad, majd harcolnak ellened, ám végül nyersz!” A mondás igazán illik Mahatma Gandhihoz, és a többség neki is tulajdonítja, ám nincs bizonyíték arra, hogy valaha is mondta volna. Nicholas Klein szakszervezeti vezető 1914-ben az amerikai Amalgamated ruhagyár dolgozóinak viszont így fogalmazott: „Először semmibe vesznek. Aztán nevetségessé válsz. Majd támadnak és meg akarnak égetni. Ám végül emléket építenek neked.”

Gróf Apponyi Albert

MEGÁLLÍTHATATLANUL ELTERJEDT

"Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.” Trianon 100. évfordulóján futótűzként terjedt az Apponyi Albertnek tulajdonított fenti idézet, mintha a gróf ezt mondta volna a béketárgyalásokon. Ám aki veszi a fáradságot, és végigolvassa Apponyi trianoni gondolatait, nem talál benne ilyet. Egy ilyen mondat nem is illett volna a grófhoz, aki egyébként sem volt abban a helyzetben, hogy fenyegetőzzön.

Az álidézetet először a Magyar Tudat nevű internetes portál hozta le 2017-ben. A megosztásoknak köszönhetően olyan gyorsan terjedt, hogy csakhamar a Magyar Demokrata hetilap is tényként közölte, és a mai napig kering az Apponyinak tulajdonított mondat az interneten.

A korszak másik kimagasló politikusához, Bethlen Istvánhoz pedig a következő idézetet szokták kapcsolni, helytelenül: „Az urak azt hiszik, hogy jobbra mennek, de a valóságban körbejárnak, és addig mennek jobbra, amíg megérkeznek a szélsőbalra.” A történet szerint a nyilaskeresztes képviselőket figyelmeztette erre az egykori miniszterelnök, ami különösen jól hangzik, ha belegondolunk, hány és hány kisnyilasból lett ÁVO-s.

Parlamenti naplók helyett Márai Sándor 1984-es naplóbejegyzésében lehet megtalálni az említett mondatot. Nagyszerű költőnk nem emlékezett pontosan a harmincas évek végére, de mentségére legyen mondva, volt igazságalapja feljegyzésének. A mondat így nem hangozhatott el, egyrészt, mivel amikor 1939-ben a nyilasok bekerültek az országgyűlésbe, akkor Bethlen már a főrendiháznak volt a tagja. Viszont 1938 őszén, amikor Imrédy Béla miniszterelnök arról beszélt, hogy német és olasz minták alapján át akarja szervezni az államot, akkor Sztranyavszky Sándor következőképpen reagált: „A jobboldaliság körül itt ma már olyan verseny folyik, hogy nemsokára egyik kétségbe vonja a másik, a másik a harmadik, a harmadik pedig a negyedik jobboldaliságát és annak őszinteségét.” Erre vetette közbe Bethlen: „Addig mennek jobbra, míg baloldalra kerülnek!” Igazság szerint ez a mondat sem szerepel a Képviselőházi naplóban, ugyanakkor több jelentős újság is idézte már másnap.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek