Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
„A növények mindig is elláttak bennünket tüzelőanyaggal, élelemmel és gyógyszerekkel” – írja Bill Laws magyar nyelven is megjelent könyvében, amelyben ötven olyan növényt mutat be, amelyek megváltoztatták a történelmet. Arra is felhívja a figyelmet, hogy egyes növényeket önpusztító módon is használunk (például a dohányt), és van, amelyektől felfrissülünk (gondoljunk csak a teára).
Kép: Napjainkban 7500 almafajta létezik
Ma is védenek a talajerózió ellen, szabályozzák a levegő minőségét, fosszilis energiahordozókkal látnak el bennünket a növények. „A szépség forrásai, és arra inspirálnak bennünket, hogy építsünk botanikus kerteket, és kisebb vagyonokat költsünk saját növénygyűjteményekre is” – írja Laws. Nézzünk néhány – számunkra is fontos, élelmiszerként használt – növényt, hogyan alakították az emberiség történelmét.
Legfőbb kenyérgabonánk, a búza évszázadok óta Európa legalapvetőbb élelmét jelenti. „Minden gabonaszem tökéletesen csomagolt élelemraktár” – fogalmaz Bill Laws, aki azt is megemlíti, hogy az ókori egyiptomi sírokban már ötezer évvel ezelőtt sütött kenyeret is találtak. De a lisztgabona története ennél is régebbre nyúlik vissza, hiszen már csaknem 12 ezer éve készít az emberiség lisztből készült ételeket.
A liszt előállításához természetesen szükség volt malmokra, amelyek kezdetben a szél vagy a víz energiáját használták fel a gabona őrléséhez. A malmok pedig nemcsak a molnároknak, hanem más mesterségeknek is adtak munkát. A malomköveket kőfaragók készítették, az őrléshez használt berendezéseket ácsok, vasöntők, kovácsok, gépészek állították össze. A XX. századra a malomipar hatalmas, gazdag vállalkozásokat hozott létre. A gépesítés nem csupán a malomipart változtatta meg, hanem a gabonatermesztés – vetés, aratás, cséplés – folyamatát is. Ennek következtében a vidéki életforma is megváltozott a század második felére.
A peruiak már évezredek óta krumplifogyasztók. Amikor a spanyol hódítók elpusztították az inka civilizációt, a burgonyát magukkal hozták Európába. A következő évtizedekben a krumpli olyannyira elterjedt, hogy például Írországban a XVIII. század végére a legfontosabb terménnyé vált. A krumplit nagypénteken ültették, miután az ördög elleni védelemként meghintették szenteltvízzel. A burgonyatermesztés hatásaként folyamatosan növekedett a népesség, ezzel együtt a családok egyre jobban függtek a növény terméshozamától.
Az 1840-es évek közepén több évben is gombakártevő pusztította el az írországi termést, ezek következtében folyamatos éhínségek sújtották a lakosságot. Az éhínségben és a tífuszjárványban egymillió ember halt meg, és további 2,5 millióan kivándoroltak az országból. Ennek lelki terhe Laws szerint több nemzedéken keresztül fennmaradt az ír lakosság körében.
A gyapot mellett a dohány az a növény, amelyet nem élelmezési célokkal a legnagyobb területen termesztenek világszerte. Amikor 1992-ben tüdőrákban elhunyt Wayne McLaren rodeós és kaszkadőr, az egyik ismert cigarettamárka reklámarca, az Egyesült Államokban sokan leszoktak a dohányzásról.
„Ab ovo usque ad mala” (tojástól az almáig, vagyis elejétől a végéig) – mondták az ókori rómaiak, amely szólás azt is bemutatja számunkra, hogy a lakomákat tojással kezdték, és almával fejezték be. Az almának mindig jelentős szerepe volt az emberi táplálkozásban, manapság 7500 fajtát tartanak számon az egész évben hozzáférhető gyümölcsből.
A középkorban, amikor a normannok 1066-ban hajóikkal megérkeztek Angliába, újfajta almákat és termesztési módszereket vittek magukkal. A XVIII. században már az egész világon elterjedt az almabor fogyasztása. A második világháború után Amerika is belépett az európai almatermesztő piacra, majd az ezredfordulóra Kína lett a világ első számú almaexportőre.
A szőlő nagy üzlet – írja Laws, aki azt is megemlíti, hogy a rómaiak tették azzá. A szőlőtermesztés és bortermelés az egyik legrégebbi hagyományos vidéki tevékenység szerte a világon – kivéve az iszlám országokat és a sarkvidéki területeket. A középkorban a szerzetesek monostoraiban készültek a legjobb borok. A burgundiai ciszterci rend például az egyik legjobb franciaországi borvidéken telepedett meg. Az egyházi központok mellett a nagybirtokok és a tudományos intézmények is fejlesztették a szőlészetet és a borászatot. Az évszázadok alatt az ötezret is meghaladta a nemesített szőlőváltozatok száma, manapság pedig csaknem harminc fajta adja a világ bortermelésének nagy részét.
A borok felemelkedéséhez hozzájárult az üvegpalack és a parafa dugó megjelenése. A Dél-Portugáliában honos paratölgy kérgét három évszázada hasznosítják dugók készítéséhez. Az élő fák kérgét darabokban lehántják, majd a fa új kérget növeszt. A kéreglemezeket beáztatják, lapítják, majd préselik. Portugália 2000-ben naponta 40 millió parafa dugót gyártott, de a fémkupakok és a műanyag dugók elterjedésével a parafaipar jövője bizonytalanná vált.
A bor szorosan összefügg a kereszténységgel. Jézus Krisztus az utolsó vacsoráján kenyeret evett és bort ivott. Amint Bill Laws fogalmaz, „a kereszténység az általános jóakarat igéjét terjesztette, és egy palack jó bor ugyanezt a hangulatot sugalmazza”.
Bill Laws Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet című könyvében (Kossuth Kiadó, 2024) hangsúlyozza: „A történelem menetét valójában egyetlen növény sem változtatta meg: azok az emberek tették, akik az adott növényt felfedezték, felhasználták vagy profitáltak belőle. A szerző könyvében olyan, általunk talán kevéssé ismert és használt növényekről is ír, mint az agávé, a bambusz, a kininfa, a jamgyökér, valamint olyanokról is – köztük a gumifa, a tea vagy éppen a gyapot –, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a mai életünk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu