Afrika déli csücskénél

Amikor a portugál Bartolomeu Dias 1488-ban körbehajózta Dél-Afrika sziklás-zord hegyfokát, ő lett az első európai, aki erre járt, megnyitva ezzel a tengeri utat Európából Ázsiába. A helyet „a viharok fokának” nevezte el, de később átkeresztelték Jóreménység fokára, mivel az új útvonal reményt hozott a Távol-Kelet megközelítésére.

TörténetekHabik Erzsébet2023. 09. 27. szerda2023. 09. 27.
Afrika déli csücskénél

Portugáliában a XIII. századtól, az arab uralom alóli felszabadulás után gyors ütemben fejlődött a tengerhajózás, ám az országnak Velence és Genova mögött csak falatnyi rész jutott a keleti kereskedelemből. Az Afrikát megkerülő, az „aranyországokba”, majd Indiába vezető útvonalak keresésére csak a legbátrabbak vállalkoztak, mert az akkori közhiedelem szerint, aki délebbre jutott a Kanári-szigeteknél, az feketévé vált, majd elevenen megégett és lelke a pokolra jutott – olvasható a Múlt-kor történelmi portálon. A felfedező utakhoz jól irányítható, viharálló hajók, megbízható navigációs eszközök és hozzáértő, tapasztalt tengerészek kellettek.
Bartolomeu Dias 1450 körül született, ifjúságáról keveset tudunk, csak azt, hogy a királyi nemes rangig jutott. Amikor 1486-ban a lisszaboni udvarba hír érkezett egy távol-keleti fejedelemről, akit a legendás János papnak véltek, II. János király két expedíciót is indított. Két utazót azzal bízott meg, hogy a szárazföldön keressék Indiát és Abesszíniát. Diast pedig arra utasította, hogy a tengeren vizsgálja végig Afrikát, és érje el déli fokát, hogy így juthassanak el a keresett országba.
Dias 1487. július 31-én indult útnak két ötventonnás, felfegyverzett karavellával (magas oldalfalú, a szél ellen is hajózni képes vitorlás) és egy ellátóhajóval. Az expedíció elhaladt a Kongó torkolata mellett, december 8-án elérte a namíbiai Walvis Bayt. Továbbra is dél felé tartva, a hajókat a déli szélesség 29. fokánál egy vihar kisodorta a nyílt tengerre és tizenhárom napig száguldott velük. A legénység már istennek ajánlotta lelkét, ám amikor az elemek megnyugodtak, és Dias a hideg vízből arra következtetett: túljutott Afrika déli csücskén. Napokig hajóztak úgy, hogy nem látták a szárazföldet, így fel sem tűnt, hogy megkerülték a Jóreménység fokát, s egyben megtalálták az Indiába vezető utat. 535 éve, 1488 decemberében vitorláztak be Lisszabonba, a fogadó tömegben ott volt Kolumbusz Kristóf is. A felfedező expedíció eredeti célját végül Vasco da Gama valósí­totta meg, ő volt az első hajós, aki szán­dékoltan indult el Európából Indiába. Bartolomeu Dias 1500. május 29-én az általa felfedezett Jóreménység fokánál veszett a tengerbe. 

Sokan még ma is úgy tartják, hogy a Jóreménység foka az afrikai kontinens legdélibb csücske, de valójában ez a cím a Tű-fokot (más néven Agulhas-fok) illeti, amely 150 km-rel délebbre helyezkedik el, ahol az Atlanti- és az Indiai-óceán közötti választóvonal húzódik. A Tű-fok partjainál sekély a víz, hírhedt tomboló viharairól és hatalmas hullámairól. Ezek a nagy hajókban is kárt tesznek, az elmúlt évszázadokban mintegy 150 hajó süllyedt el a környéken. A sok katasztrófa miatt 1849-ben világítótorony épült e helyen.
 

 

 

Ezek is érdekelhetnek