Magányos igazságosztó

A világ egyik legnépszerűbb szuperhőse idén ünnepli 85. születésnapját. A denevérember története egy egész történelmi korszakot felölel, olyan karakter, aki nemcsak a képregények világában, de animációs és mozifilmekben, valamint sorozatokban is feltűnik.

TörténetekBalogh Boglárka2024. 07. 02. kedd2024. 07. 02.
Magányos igazságosztó

Hetek óta kering egy régi, fekete-fehér fotó az interneten, amelyen egy dús, szürke szakállú, tagbaszakadt férfi az ikonikus Batman-maszkot viseli, ráadásul fülekkel. A fénykép 1892-ben készült New Yorkban, és egy bizonyos Bill Smitht ábrázol, aki Bat­manhez képest nem volt se gazdag ember, se filantróp vagy playboy, mindössze egy húsboltot vezetett. 43 évesen kezdte meg személyes harcát a bűnözés ellen, amikor rajtakapott egy tolvajt, amint az éppen ki akarta rabolni az üzletét. A gazember egy báránycombbal a vállán próbált elszökni, de szerencsétlenségére felkeltette Smith figyelmét azzal, hogy nekiütközött az ajtón himbálózó csengőnek, így comb helyett be kellett érnie egy jó nagy veréssel. A hentest persze a törvény elé állították, ám a pártját fogó bíró elengedte. Ez az incidens sarkallta aztán Smitht a küzdelemre. Először az üzletét kirabolni szándékozókat leckéztette meg, majd New York éjszakai utcáin kezdett járőrözni, bűnözőket keresve. Hamarosan egy szokatlan maszkot is készített magának, hogy elrejtse valódi kilétét. 

Bill Smith az ikonikus Batman-maszkban

A sajtó rövidesen beszámolt a különös hősről, így született meg Batman. A történet és a kép valóságtartalmát ugyan mai napig homály fedi, de az biztos, hogy a denevérember az egyik legnépszerűbb szuperhőssé lett a 85 éves pályafutása alatt. 
A karakter életre hívása két fiatal alkotónak, Bob Kane-nek és Bill Fingernek köszönhető, a fáma szerint egyetlen hétvége alatt tervezték meg. Bár a fiúk egy középiskolába jártak, csak valamivel később ismerkedtek meg személyesen is. Finger cipőeladóként dolgozott, de írói álmokat dédelgetett, Kane pedig már képregényeket rajzolt. 
Amikor 1938-tól a National Publications, a későbbi DC Comics kiadványai számára készített képsorokat és képregényeket, Finger – mint Kane „szellemírója" – egyre gyakrabban besegített. Addigra Superman már meghódította Amerikát, ezen felbuzdulva szerette volna a National szerkesztősége, ha további szuperhősök születnek. Kane sokáig gondolkodott, vajon honnan szerezhetne egy jó alapötletet. A hentesről, Bill Smithről soha nem tett említést, a vele készült interjúkban mindig azt vallotta, hogy Leonardo da Vinci egyik, denevért mintázó orni­thop­terének (szár­­nyával a madarak mozgását utánzó repülőgépének) a rajza adta az ihletet. Az új szereplő alakja tehát körvonalazódott, ám azt is ki kellett találni, hogy milyen képességekkel rendelkezzen. A koncepció végül az lett, hogy átlag feletti fizikummal bíró, hús-vér ember legyen. Kane Zorrót vette alapul, így született meg a maszkos igazságosztó ötlete, aki közben gazdag ember is, kettős élettel. 
A Bat-Manről készült vázlatok először Supermanre hasonlítottak. A hős vöröses harisnyát és csizmát viselt, valamint a velencei karneválokra jellemző maszkkal fedte magát, a szárnyak a hátán helyezkedtek el. Később Finger javasolta, hogy a szárny helyett köpenyt kapjon a figura, maszk helyett csuklyát viseljen denevérfülekkel, a kezére pedig kesztyűt húztak. Azután már csak életet kellett lehelni bele. Finger azt javasolta, hogy Bat-Man legyen nyomozó, míg Kane az álarcos igazságtevő és a tehetős playboy kettősségének ötlete mellett kardoskodott, és a Bruce Wayne nevet javasolta. A Bruce keresztnév a skót hazafitól, a Mel Gibson által A rettenthetetlen című filmben megformált Robert Bruce-tól származik, aki 1306-tól skót királyként uralkodott. A Wayne vezetéknevet pedig Anthony „Mad" Wayne-től, az amerikai függetlenségi háborúban harcoló tábornoktól kölcsönözte, aki a tüzes természete miatt kapta meg a Mad, vagyis Őrült becenevet. 
Batman az 1939 májusában megjelent Detective Comics 27. számában debütált, és a kiadó szkepticizmusa ellenére a mindössze hatoldalas történet nagy sikert aratott az olvasók körében. Kane és Finger sokáig töprengett azon, vajon mi történhetett a szereplővel, amiért az úgy döntött, hogy denevérruhát öltve fog harcolni a bűnözők ellen? Az alkotópáros végül egyezségre jutott: a történet alapja az legyen, hogy az ifjú Bruce Wayne tehetős szülei gyermekük szeme láttára rablógyilkosság áldozatává válnak. A gyilkos eltűnik az éjszakában, az árván maradt fiú pedig esküt tesz, hogy megtisztítja a várost a bűntől. Szellemi és testi felkészülését követően Batmanné válik, és ő lesz a törvényen kívüli, magányos igazságtevő. 

Batman Man
Bill Finger, a denevérember szülőatyja (Fotó: Nancy R. Schiff)


Bár a következő évtizedek során az eredeti történet jócskán átformálódott, de annak lényegi elemei, elsősorban a veszteség és a személyes bosszú szinte mindegyik változatban megmaradt. Nem csak a történetet, de Batman megjelenését és környezetét is alakították az évtizedek során az írók, rendezők, s bár a képregények a mai napig népszerűek, végül a filmeknek köszönhetően lett töretlen a denevérember sikere. Ugyan az első egész estés alkotást már 1966-ban levetítették, az azóta elkészült 13 adaptációból egyértelműen a 2008-ban megjelent, A sötét lovag (The Dark Knight) című bizonyult a legnépszerűbbnek. A filmet Christopher Nolan rendezte. Nagyrészt Chicagóban, az Egyesült Királyságban és Hongkongban forgatták, és megannyi díjat nyert, köztük a Jokert megformáló, tragikus körülmények között elhunyt fiatal színész, Heath Ledger is Oscart érdemelt. 
 

Batman a tudományban

Bármilyen hihetetlen, 2013-ban a kanadai Victoria Egyetem egy különleges kurzust hirdetett meg a másodéves hallgatók körében. A sporttudomány – és egészség szakon azt vizsgálják az egyetemisták, hogy Batman adottságait, tréningjét és életkörülményeit figyelembe véve, mire ké­­pes az emberi test, hogyan alkalmazkodik a különböző extrém szituációkhoz akár szellemileg, akár fizikailag is. 


 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek