Különleges iskolák szerte a világon

Bár a legtöbb országban évszázados hagyományokra épül az oktatási rendszer, a világ ezzel szemben példátlan ütemben változik. Megannyi különleges intézmény várja a tanulókat világszerte, legyen az egykori Apple-vezér tanodája, vagy éppen a zöld alapokra fektetett Green School Balin, mindegyiknek ugyanaz a célja: megtanítani gyermekeinknek és unokáinknak, hogyan éljenek ezen a rohamosan fejlődő bolygón.

TörténetekBalogh Boglárka2024. 09. 09. hétfő2024. 09. 09.

Kép: 2155387483

Asian,Little,Boy,With,Vr,Glasses,Studying,Human,Body,Path
2155387483
Fotó: WHYFRAME

Önállóságra nevelnek 
A Steve Jobs Iskola missziója, hogy egy új korszak új iskolamodellje legyen. Mottója: „A tanítás során mindig a legutolsó technikai vívmányokat alkalmazzuk, hogy felkészítsük a diákjainkat a jövőben rájuk váró kihívásokra.” 

Happy,Schoolchildren,Wearing,Virtual,Reality,Goggles,At,School,In,Computer
Fotó: Halfpoint


Akárcsak névadója – az Apple társalapítója, egykori elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs –, az iskola is arra ösztönzi a gyerekeket, hogy a tanuláson és személyes megtapasztaláson, felfedezésen keresztül találják meg szenvedélyeiket. Az Amszterdamban alapított intézmény azóta már Hollandia más városaiban és Belgiumban is megalakult, ráadásul a Dél-afrikai Köztársaságban is nyitottak egyet. 
A Steve Jobs Iskolában a tanulás önállóan folyik. Beiratkozáskor a tanulók kapnak egy iPadet, amelyre előre föltelepítették az oktatási alkalmazásokat és azokat a játékokat, amelyek majd a tanulást szolgálják. Minden gyerek egy egyedi fejlődési tervvel indul, amit hathetente együtt újít meg maga a tanuló, a szülei és a coach (ebben az iskolában nem használják a tanár szót). Ez a terv képezi aztán a tanulás alapját, a gyerek személyre szabott feladatok és kihívások közül választhat szabadon a fejlődés érdekében. Ez a megközelítés növeli a figyelmet, a motivációt, a koncentrációs képességet. Az intézmény azonban nemcsak a technikára támaszkodik, az élethez elengedhetetlen szociális készségeket a diákok úgynevezett együttműködési projektekben sajátíthatják el. A szülők egy személyre szabott iPad-alkalmazást használnak, ezen követhetik nyomon akár percre pontosan, hogy gyermekük hogyan teljesít az órákon. 


Zöld iskola Baliban 
Képzeljünk el egy bambusziskolát, amely esőerdők és rizsföldek között épült, és a Nap energiája működteti. A balinéz Green School vagyis Zöld Iskola küldetésévé tette, hogy holisztikus megközelítést alkalmazva oktassa a tanulókat a fenntarthatóságra. 
Az Inconvenient Truth című, klímakatasztrófáról szóló dokumentumfilm megtekintése után, John és Cynthia Hardy, az indonéziai Bali szigetén élő amerikai házaspár úgy döntött, hogy eladják ékszerüzletüket, és egy teljesen zöld iskolát építenek az árából. Céljuk az volt, hogy olyan generációt neveljenek fel, akik tudják majd, hogyan kell fenntartható módon élni. 2008-as megnyitása óta a Zöld Iskola 400 diákot fogad évente, akik az óvodától egészen a középiskoláig maradhatnak, és aki kéri, annak a bentlakás lehetőségét is megoldják. 

Ubud,,Bali,,Indonesia,-,November,15:,Young,Dancers,Learning,Barong
Balin kiviszik a diákokat az osztályteremből (Fotó: Luciano Mortula - LGM)


A hagyományos tárgyakat, például a matematikát és a nyelveket tapasztalati órákkal kombinálják, beleértve a főzést, a kertészkedést és a balinéz iszapbirkózást is. A diákok 20 százaléka balinéz származású, de a világ minden tájáról érkeznek ide családok, köztük nem egy magyar is, hogy az évi 7000 és 16 ezer dollár közötti díjat kifizetve gyermekeik­nek egy teljesen újfajta látásmódot biztosítsanak. Az iskola azonban nemcsak intézmény, hanem valódi közösség is, hiszen egyre több szülő épít házat az intézménytől sétatávolságra zöld, fenntartható módon. 
A Green School célja, hogy példaképül szolgáljon Balinak és a világnak, valamint, hogy a globális zöld vezetők új generációját felnevelje. A koncepció három egyszerű alapelven alapul: élj úgy, mint a helyiek, hagyd, hogy a környezet vezessen, és gondolj az unokáid jövőjére. 


Jóslás és kártyaolvasás 
Bár a boszorkányságot évszázadok óta gyakorolják, hisz az egyik legrégebbi mágikus mozgalom, sámánisztikus rendszer, filozófiá­ját és tevékenységét a mai napig megannyi rejtély övezi. A XXI. században leginkább wicca hitként terjedt el, modern misztériumként, amely vallási és szakrális nézeteken alapulva a világ számos országában gyökeret vert. Elsőként a brit Gerald Gardner kezdte népszerűsíteni 1954-ben, miután az országban hatályon kívül helyezték a boszorkányságellenes törvényt. Gardner állítása szerint ő maga egy olyan titkos vallás beavatottja volt, melynek eredete a kereszténység előtti Európába és a matriarchális pogány hitvilágba nyúlik vissza, és évszázadokon át titokban létezett. Gardner azóta mozgalmat indított el, melynek eredménye a chicagói és salemi Witch School, azaz Boszorkányiskola megszületése lett. 

Witchcraft,,Halloween,&,Samhain,Vibes
Egy boszorkányiskola kellékei (Fotó: Nakaya)


A wicca tanoda egészen 2010-ig intézményes formában is létezett mindkét városban, ám a helyiek ellenállásának köszönhetően ma már csak online működik. Az intézet többféle kurzust kínál, mint például a boszorkányság alapjainak elsajátítását, jóslást, tarot-kártya-olvasást, gyógynövényekkel való gyógyítást is.
 

Varanasi,/,India,20,November,2011,,The,Boy,Teaching,On
Indiában járva egy nap a Mumbai metróállomásnál lévő híd alá értünk. Már messziről láttam, ahogy a jegyzetfüzetüket a kezükben szorongató mezítlábas iskolások lelkesen gyülekeztek. Önkéntes tanárok érkeztek, rozoga biciklijüket a hidat tartó betonoszlopokhoz támasztották. Kiosztották a kekszeket és palackos vizeket – ami a tanítás előtt járt a gyermekeknek –, majd leültették a kicsiket a földre. Legtöbbjük árva vagy félárva, akiknek semmi esélyük nem volt arra, hogy iskolába járjanak, ám a fiatalokból álló helyi szervezetnek, a Ladlinak köszönhetően lehetőséget kaptak a szegénységből való kitörésre. 



 



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek