
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

A környezeti ártalmak, a nehézfémek és gyógyszerek mellékhatásai nap mint nap terhelik a szervezetet. Majd ezek a méreganyagok a testben felhalmozódva megbetegedéseket okozhatnak.
Hétköznapi élelmiszereinkben is találhatóak olyan anyagok, melyek károsak az egészségünkre, ezért érdemes a fogyasztásukat elkerülni.
Nátrium-glutamát
Élelmiszerek ízfokozója, az E620-625 számmal jelzett vegyület. Hatása hasonlít az aszpartaméra, ez is túlingerli az agyi neuronokat. Az ízlelőbimbók túlingerlésével az aromák ízei jobban érvényesülnek. Független állatkísérletek bizonyítják: a patkányok retinája teljesen szétroncsolódott, az agyalapi mirigyük működése pedi felborult a kísérlet során. Másik kisérlet során, terhes gorillákat etettek glutamát tartalmú étellel, ami következményeként az utódóok nagy számban agykárosodást szenvedtek. A tudósok arra következtetésre jutottak, hogy a nátrium glutamát hozzájárul az agytumor, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, az elhízás, depresszió és a magas vércukor kialakulásához.
Miben van?
Ételízesítők, leveskockák, zacskós levesek alapvető összetevője, de szószokban, feltétekben, fagyasztott készételekben, virsliben, felvágottakban és üdítőkben is megtalálható.
Nátrium-benzoát
Az egyik legismertebb tartósítószer, penészgombák kifejlődésének gátlására használják. Kutatások bizonyítják, hogy a nátrium-benzoát károsítja a DNS egyes részeit. Az energiáért felelős sejtszerv működési zavara májzsugort, Parkinson-kórt és egyéb idegrendszeri megbetegedéseket okozhat. Ráadásul C-vitaminnal érintkezve a nátrium-benzoát benzollá alakul, ami rákkeltő anyag.
Miben van?
Szénsavas üditők, savanyúságok, szószok, lekvárok összetevője.
A további veszélyforrásokról bővebben a Diéta & Fitnesz novemberi számában olvashat, ahol még további életmód-ötleteket is talál.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu