Házhoz jön a kórház

A beteg, ágyhoz kötött hozzátartozó megnehezíti a családok életét. Sokan nem tudják, hogy ilyenkor is van segítség: az otthoni szakápolást az orvos írhatja fel.

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 03. 23. hétfő2009. 03. 23.
Házhoz jön a kórház

Mit tehet a család, ha a nagymamát hazabocsátják ugyan a kórházból, de továbbra is felfekvéssel, mozgásproblémákkal, esetleg beszédzavarral küzd? Ilyenkor nagy könnyebbség, ha akad olyan szakápoló vagy gyógytornász, aki saját lakásában keresi fel a pácienst, és nem csupán tíz perce van rá, mint a kórházban, hanem akár órákat is a betegágy mellett tölthet. Ez a forma ráadásul tizedannyi pénzébe kerül a társadalombiztosításnak, mint a kórházi kezelés.

Mindezeket Banai Jolántól, a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület elnökétől tudjuk meg. Az egyesület a napokban Egerben tartotta kongresszusát, melyen a hazánkban működő 350 otthonápolási szolgálat számos munkatársa vett részt.

Milyen esetekben érdemes felíratni az átmeneti segítséget nyújtó szolgáltatásokat?
Az első kritérium természetesen az, hogy a beteg állapota már ne kívánjon állandó orvosi felügyeletet. A kórházból kikerülők 96 százaléka azonban még további törődést igényel. Az ingyenesen járó ápolást a háziorvos írhatja fel, a gyógytornász, illetve a fizikoterápiás viziteket pedig szakorvos rendelheti.

A leggyakrabban a következő esetekben látogatják meg otthon a rászorulót:
Ha hosszabb ágyhoz kötöttség után felfekvés alakul ki, és a sebet szakszerűen, gyakorta kötözni kell.
Ha műtét után sztómával él tovább a beteg vagy épp infúziós terápiára szorul.
Ha például infarktus, stroke után rehabilitáció nélkül nem tudna a lábára állni, szabadon mozognia páciens, így gyógytornászra van szüksége.
Ha mozgásszervi problémái miatt fizikoterápiás kezelésre szorul.
Ha beszédzavarán logodépus tud változtatni.

Új, lehetőség az otthoni hospice ellátás, amely azt szolgálja, hogy a kórházból hazabocsátott haldoklók méltó módon induljanak el végső útjukra. Két éves kísérleti szakasz után idei évtől építik ki az országos hospice ellátást. A szakszolgálatok teamjében helyet kap orvos, pszichológus, igény szerint pedig lelkészt is hívnak. Így a végstádiumú beteggel sem maradnak magukra a hozzátartozók.

Ezek is érdekelhetnek