Ugye, nem akarjuk állandósult fáradtságban, kedvetlenségben, levertségben élni az idős kor éveit? Helyes táplálkozással hosszú időn át fittek maradhatunk.
Kép: KecskemŽt, 2009. ‡prilis 10. IdÎsek gyźmšlcs fogyaszt‡sa. vitamin. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor
Rendszerint a kor előrehaladtával csökken az étvágy, már csak azért is, mert az idősödő ember – az érzékszervek tompulása miatt – kevésbé érzi az ízeket. Hozzájárul ehhez a gyógyszerek szedése is. Jellemző, hogy a keserű ízérzetért felelős ízlelőbimbók hamarabb tompulnak, mint az édeset érzékelők; ez is oka annak, hogy az idősek jobban kedvelik az édes ételeket.
Általános orvosi, közegészségügyi tapasztalat, hogy sok idős ember gyakran alultáplált, vagy legalábbis hiányos az étkezése. A fő ok, hogy nem figyel a táplálkozására, nem azt és nem annyit eszik, ami és amennyi szükséges lenne ahhoz, hogy súlyosabb bántalmak nélkül öregedjen meg. A következmény a testi-lelki erőnlét idő előtti elvesztése, az állandósult fáradtság, a rossz kedélyállapot, a megbetegedés. Az alultápláltság látható következménye a kórosan szikár, fonnyadt izomzatú, törékeny alkat, amihez az általános gyengeségen túl gyakran társul a szellemi hanyatlás és a csontritkulás is.
Idősebb korban – egészségügyi okokból, orvosi javaslatra – étrendi korlátozás is fennállhat, azonban még így is összeállítható a változatos, tápanyagokban gazdag napi menü, még szerényebb „konyhai keret” mellett is. Növelhetjük az evés örömét, ha ízletesebben, enyhén fűszeresen főzünk. Jobban esik az étel a napi rendszeres testmozgás mellett. S mint tudjuk, jobb ízű a falat akkor is, ha társaságban fogyaszthatjuk el. Ezért (is) van nagy jelentősége a közös családi étkezéseknek, ahol az idős ember is jelen lehet. Már csak azért is, mert így a hozzátartozó figyelemmel kísérheti, hogy valóban kívánatosan táplálkozik-e.
S hogy mi is a kívánatos? Táplálkozástudósok, orvosok egyöntetűen vallják, hogy az elegendő mennyiségű fehérje fogyasztása – a zöldség és gyümölcs mellett – idős korban is fontos, mégpedig mindenekelőtt az izmok és az immunrendszer erősítése érdekében. A napi mennyiség nyolcvan százalékát az ebéd alkalmával javasolják elfogyasztani, mert így szívódik föl és hasznosul a legjobban. Ennek megfelelően ebédkor különösen is ajánlott a baromfihús, a hal, a vörös hús, a tojás fogyasztása – jó puhára főzve. Az ételek lehetőleg növényi olajjal készüljenek, és csak nagyon kevés sóval.