Allergiára parlagfüvet!

Hasonlót a hasonlóval – így szól a homeopátia alapelve. Ugyanaz a növény, amely kellemetlen tüneteket okoz, gyógyhatású is lehet, ha egészen kicsi mennyiségben, okosan alkalmazzuk.

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 06. 08. hétfő2009. 06. 08.

Kép: Kecskemét, 2009. június 01. Macska, gyerek, allergia. Fotó: Ujvári Sándor

Allergiára parlagfüvet!
Kecskemét, 2009. június 01. Macska, gyerek, allergia. Fotó: Ujvári Sándor

Ha tavasztájt köhög, prüszköl az ember, könnyezik és viszket a szeme, akkor valószínűleg maga is a pollenallergiások népes táborát gyarapítja. Legtöbben szénanáthával küzdenek, de akad, aki kiütéses tünetekkel reagál arra az anyagra, amelyre érzékeny. Az allergia nem más, mint az immunrendszer indokolatlan vészreakciója. Arra a bizonyos anyagra – legyen az virágpor, macskaszőr vagy éppen házi por – túlzottan erősen reagál a szervezet. De nem muszáj élethosszig tartó gyógyszerszedésre berendezkedni, ugyanis a homeopátiás bogyók és tabletták is segítenek felvenni a harcot e népbetegséggel.

A homeopátia elve szerint az allergiát kiváltó anyaghoz óvatosan hozzá lehet hangolni az immunrendszert. Ehhez persze először tudni kell, hogy mi váltja ki a bosszantó tüneteket, ezért érdemes elvégeztetni egy allergiatesztet. Ideális esetben ezután a homeopátiás orvos személyre szabott, alkati szert ajánl. Akadnak olyan készítmények, melyek általában hatásosak, és sokaknál csökkentik a túlérzékenységet, illetve a náthával járó kellemetlenségeket – ezekből ajánlunk néhányat.

A Coryzalia nevű homeopátiás szer például segít megszabadulni az orrdugulással járó, vizes náthától.

A Histaminum a szervezetben zajló allergiás folyamatok csökkentésére szolgál, ezért megelőzésként is hatásos lehet. Ez utóbbi hisztaminból készül, azaz abból az anyagból, mely allergiás roham alatt nagy mennyiségben árasztja el a szervezetet, s amelynek hatására akár asztmás roham is kialakulhat, ugyanis összehúzza a hörgőizmokat. Csakhogy igen kicsi, homeopátiás mennyiségben éppen ellenkező reakciót vált ki, ezért lehet hatásos kúrában. Bevethető allergiás légúti és bőrproblémák esetén, sőt az élelmiszerek, illetve a napfény és a rovarcsípés okozta érzékenységi tünetek ellen is.

Az Euphrasia, azaz szemvidítófű olyan gyógynövény, amely – nevéhez illően – főleg a szemben és a bőrön csökkenti a gyulladásos folyamatokat. A szert a virágzó növényből nyerik. Mérsékli a pollenallergia szénanáthás tüneteit, enyhíti a szem viszketését, könnyezését, pírját.

A Pollens meglepő módon nyolcféle virágporból készül, a homeopátiás hígítás révén megelőzheti az allergiás szezon kínjait.

Az Ambrosia artemisiifolia névre hallgató homeopátiás szer magát a parlagfüvet használja arra, hogy enyhítse a szemviszketést és a szénanátha egyéb nyavalyáit.

Az Allium cepa a hagyma könnyfakasztó erejével él, amit már a népi gyógyászat is felismert. Ha a vöröshagymát daraboljuk, biztos megsiratjuk, ám ugyanez a növény tea formájában legyűri a náthát.

Ezek is érdekelhetnek