Kis magyar kaszinóvész

Naponta hetven honfitársunk életét követeli a hirtelen szívleállás. Tehát évente 25 ezren halnak meg emiatt. Sokuk élete defibrillátorral megmenthető lenne – erre figyelmeztet a Minden perc számít elnevezésű kezdeményezés.

Vény nélkülSzijjártó Gabriella2009. 06. 14. vasárnap2009. 06. 14.

Kép: budaörs önkormányzat félautomata defibrillátor készülék életmentés 2009 04 06 Fotó:Kállai Márton

Kis magyar kaszinóvész
budaörs önkormányzat félautomata defibrillátor készülék életmentés 2009 04 06 Fotó:Kállai Márton

Nem csupán a véletlen műve, hogy a rosszullét hol csap le ránk. Például a szerencsejátékosok Mekkájának számító Las Vegas szállodáiban és kaszinóiban a hirtelen szívhalál két-háromszorosa az amerikai átlagnak. Az odazarándokoló tömegek számára a zaklatott, felfokozott életritmus és nem utolsósorban a játékkal járó lelki-érzelmi megpróbáltatások megnövekedett kockázati tényezőt jelentenek. Nem véletlen, hogy a kilencvenes évek közepétől az amerikai kaszinók jártak az élen a laikusok – vagyis nem egészségügyi szakemberek – által is kezelhető automata defibrillátorok, azaz újraélesztő készülékek elterjedésében. Az első három évben 148 újraélesztést végeztek, 53 százalékban sikerrel. Az esetek háromnegyed részében három percnél rövidebb idő alatt került sor az életmentésre.

Amikor valaki váratlanul összeesik, nincs pulzusa és légzése, a szíve olyan gyorsan ver, hogy nem képes vért pumpálni – az a szívet működtető elektromos hálózat kaotikus működésének eredménye (kamrafibrilláció). A túléléshez ezt a hálózatot kell helyreállítani egy – szintén elektromos – sokk segítségével. Minél gyorsabban próbáljuk meg az elektromos működést helyreállítani, annál nagyobb az esélyünk. Minden segítség nélkül eltelt perccel tíz százalékkal csökken az életesély, három-öt percen belül pedig megindul az agykárosodás. Tehát szó szerint igaz: minden perc számít.

Ez utóbbi mondatot választotta a Magyar Nemzeti Szívalapítvány is 2003 tavaszán indított programja címéül. Céljuk, hogy nálunk is – akárcsak Nyugaton – közterületeken, bevásárlóközpontokban, stadionokban, pályaudvarokon stb. pillanatok alatt elérhetők legyenek a kisméretű, automata defibrillátorok, melyek használatát néhány óra alatt elsajátíthatják az ott dolgozók. Megfigyelték ugyanis, hogy minden harmadik beteg nyilvános helyen lesz rosszul.

A hirtelen halál olykor valamilyen rendellenesség, rosszullét után, máskor minden előjel nélkül következik be, de minden eset más. Sok szívpanaszt persze még időben ki tudnak szűrni, de előfordulhat, hogy valaki a rendszeres orvosi ellenőrzés dacára egészen a tragédia bekövetkeztéig tünetmentes marad. A szívritmuszavarok kockázatának azok vannak kitéve leginkább, akik nagy fizikai terhelést kapnak – vagyis az élsportolóknál különösképpen megnő a veszély.

A hirtelen szívhalál legtöbbször visszafordíthatatlan, ha perceken belül nem jön megfelelő segítség. Az újraélesztés nem ördöngösség. Ezt bizonyítja, hogy több ország iskoláiban megtanították a tanulókat a szívmasszázs végzésére és a defibrillátor működtetésére – Angliában a 9–14 éves gyerekek fél óra alatt sajátították el és végezték kifogástalanul az újraélesztést.

Ezek is érdekelhetnek