Ne igyon túl sós ásványvizet!

Akár egy pohár túlzott nátrium-klorid tartalmú ásványvíz elfogyasztásával is túlléphetjük a javasolt napi sóbevitelt.

Vény nélkülSzabad Föld Online2009. 06. 03. szerda2009. 06. 03.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ne igyon túl sós ásványvizet!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem alkalmasak élelmiszerként történő fogyasztásra azok az ásványvizek, amelyek nátrium-klorid tartalma meghaladja a 25 gramm/litert – figyelmeztetett a német Szövetségi Kockázat-becslési Intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR).

A német élelmiszer-biztonsági intézet szerint a sótartalmú élelmiszerek mellett az ásványvizek is hozzájárulnak a túlzottan magas sóbevitelhez. A BfR a magas sótartalmú ásványvizeket értékelte, amelyek literenként legalább 25 gramm nátrium-kloridot tartalmaznak. Egy pohár ilyen víz elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt számára a javasolt maximális napi só beviteli szintet meghaladja. Emiatt a BfR úgy ítéli meg, hogy az ilyen sótartalmú vizek fogyasztása nem biztonságos.

A só fontos elem, amely nélkülözhetetlen a szervezet működéséhez. Ugyanakkor  manapság 5-10-szer annyit fogyasztunk, mint amennyit kellene. Napi 3 g só bevitele már elégséges, míg a maximum napi mennyiség 5 gramm, ami egy teáskanálnyi adagnak felel meg. A túlzott sófogyasztás kiszáradást okozhat, s növelheti a magas vérnyomás és bizonyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Ezek is érdekelhetnek