Kávéval az Alzheimer-kór ellen

Amerikai és japán kutatók lfelfedezése szerint napi 5 csésze kávénak megfelelő koffeinnel az Alzheimer-kór tüneteinek egy része megszüntethető.

Vény nélkülKovács Réka2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.
Kávéval az Alzheimer-kór ellen

Az egereken végzett kutatás azt mutatta, hogy napi 5 csésze kávéval visszafordítható az Alzheimer-kór tüneteként számontartott emlékezetkiesés, valamint csökkenthető az állatok agyában és vérében a béta-amyloid fehérje szintje is, mely a butuláshoz vezet.

A kutatás során 55 egeret vizsgáltak, melyekbe genetikailag kódolták az Alzheimer-kórt. A viselkedési tesztek azt mutatták, hogy ezeknél az egereknél a 18-19 hónap környékén jelentkeztek a memóriazavar tünetei – ez embereknél nagyjából 70 évnek felel meg. Ekkor a kutatók két csoportba vették őket: az egyik felének 500 mg – kb. 5 csésze kávénak megfelelő – koffeint tettek az ivóvizébe, míg a másikénak nem.

Két hónappal később a „koffeines” csoport állapota határozottan javult, a memóriateszteken úgy végeztek, mint azok az egerek, amelyeknek nem volt semmiféle agyi problémájuk – míg a másik csoport állapota egyre romlott.

Mind az amerikai, mind a japán kutatók egy korábbi, a Dél-Florida Egyetemen végzett kutatásból indultak ki, melynek során fiatal, genetikailag Alzheimer-kór tüneteit hordozó egereknek adtak koffeint, s így meg tudták gátolni a tünetek felnőttkori kifejlődését. A koffein tehát használható „kezelés” a kialakult Alzheimer-kór esetében is, nem csupán védekező stratégia – mondta dr Gary Arendash, aki az első kutatás vezetője és a második társszerzője volt. – Ez azért is nagyon fontos, mert a koffein olyan biztonságos szer a legtöbb ember számára, mely könnyen eljut az agyba, és úgy tűnik, közvetlenül hatással van a betegség folyamatára.

Dr. Arendash és kollégái remélik, hogy a kutatást immáron embereken is elkezdhetik, hogy kiderüljön, valóban segítséget adhat-e a koffein az Alzheimer kór korai szakaszaiban. A kutatás fontosságát egy korábbi portugál tanulmány is alátámasztja, melynek során megfigyelték, hogy az Alzheimerrel kezelt betegek kevesebb kávét fogyasztottak az elmúlt 20 évben, mint azok, akiknek nem volt semmilyen agyi betegsége. De ezen kívül még több olyan tanulmány is készült – igaz, ezek nem voltak tudományosan alátámasztva –, melyek azt bizonyítják, hogy mérsékelt kávéfogyasztással megelőzhető az idős kori memóriazavarok kialakulása.

A kutatók azonban hangsúlyozzák: míg a legtöbb ember számára napi 5 csésze kávé nem okozhat betegségeket, addig a magas vérnyomással élőknek és a várandós kismamáknak óvatosan kell bánniuk a koffein mennyiségével.

Forrás: Journal of Alzheimers Disease

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek