Lakkozott körömgomba

A láb- és kézkörmök gombásodása a leggyakoribb bőrgyógyászati panasz. Az egészségtelenül kiszáradt, de az izzadt, illetve nedves bőr is kiváló táptalaja a gombás megbetegedéseknek. Az élményfürdők, uszodák, szaunák, edzőtermek közös zuhanyozói különösen veszélyesek a fertőzés kialakulása szempontjából. Nőknél az éveken át használt lakk meggyengíti a körmöt, ezért is alakulhat ki a gombásodás.

Vény nélkülValló László2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Lakkozott körömgomba

A körömgombát a lábujjak között megtelepedett fonalas gombák okozzák. Először egy-két körmön jelentkezik a fertőzés, innen terjed tovább. Mivel a gombás köröm nem fáj, sokan csak szépséghibának tekintik, főleg akkor, ha még csak kis foltban mutatkozik. A fertőzés helyén a köröm elveszti természetes fényét, megvastagodik, letöredezik, végül sárgás, morzsalékos szarumasszává válik. Gyógyítása kitartó türelmet igényel.

Ha a köröm felszínének csak kevesebb, mint harmada beteg, a kezelésben a gombaölő lakk használata is eredményes lehet. Ha ezt a külső kezelést belsővel, azaz gombaellenes készítmények szedésével kombináljuk, megnövekszik a gyógyulás eredményessége, illetve lerövidülhet a kezelési idő. Ha a páciens elfelejti vagy szünetelteti a kezelést, a fertőzés újra erőre kaphat, és még több időt igényel a gyógyulás. Biztató azonban, hogy a körömlakk használat egyszerű, kényelmes, és csupán öt percet vesz igénybe hetente. Olcsóbb is, mint a gyógyszeres kezelés.

A gombaölő körömlakk vékony filmréteget képez a körömlemez felszínén, s ebből a hatóanyag a körömbe jut. Idővel az egész körömlemez és a fertőzött körömágy is a gombairtó szerrel telítődik, így a gomba elpusztul. Ehhez azonban idő kell. A kezelést a kézkörmökön 3-6 hónapig kell folytatni, a lábkörmökön pedig éppen kétszer annyi ideig, 6-12 hónapig – egészen addig, amíg az egészséges köröm teljesen le nem nő.

Amennyiben a körömfelület harmadában, felében fertőzött, a lakkozás már nem segít. Ilyen helyzetben csak a belső, a gyógyszeres kezelés hozhat átütő eredményt (aminek hatékonyságát ez esetben is növelhetjük, ha külsőleg lakkot is használunk). E gyógyszereket azonban hosszabb időn át kell szedni, ami sajnos mellékhatásokkal is járhat (allergiás tünetek megjelenésével, emésztési zavarokkal, súlyosabb esetben májkárosodással). viszont biztosan kiöli a gombát a szervezetből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek