Trójai faló a rák ellen

Baktériumból előállított nanosejtekkel juttatják el a kemoterápiás anyagot a rákos sejtbe. A módszer az egereknél 100 százalékos hatékonysággal működik.

Vény nélkülSzabad Föld Online2009. 07. 03. péntek2009. 07. 03.
Trójai faló a rák ellen

Ausztrál kutatók olyan rákterápiát fejlesztettek ki, amely a trójai falóhoz hasonlóan csempészi be a kemoterápiás gyógyszereket a rákos sejtekbe.

A faló egy átalakított baktérium, amely az első körben áttöri a sejtek ellenállását, második lépésben pedig bejuttatja a belsejébe a daganatellenes gyógyszert. Az eljárást több hullámban végzik, a rákos sejtek pedig minden újabb támadási hullámnak megadják magukat, így akár többféle szerrel is kezelhetik azokat.

A módszer előnye, hogy a gyógyszerek csak a rákos sejteket támadják meg, és nem tesznek kárt az egészséges sejtekben, ami a hagyományos kemoterápia egyik legkomolyabb mellékhatása. Himanshu Brahmbhatt, a módszert kidolgozó biotechnológiai cég munkatársa szerint nem csak olcsóbb az új kezelés, de kevesebb szert is alkalmaz, ezért jóval kisebb mellékhatásokkal is jár. Az eljárás még kórházi ellátást sem igényel: a pácienseknek elég hetente egy-két alkalommal megjelenniük a kezelésre.

A sydney-i kutatók elmondták: a trójai faló terápiával 100 százalékos túlélési arányt értek el az egérkísérletekben. A humán vizsgálatok az idén startolnak: három melbourne-i kórházban előrehaladott állapotú rákos pácienseken tesztelik a módszert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek