A bocinak jó, vagy nekünk is?

A tej meghosszabbítja az életet – mutatta ki egy hét évtizede tartó kutatás. Ám az ellenzők így érvelnek: nem vagyunk mi kisborjúk, hogy tejet igyunk!

Vény nélkülPalágyi Edit2009. 08. 25. kedd2009. 08. 25.
A bocinak jó, vagy nekünk is?

Szaporodnak a termelői tejkimérések, az automaták hazánkban. Sokan esküsznek rá: a jó minőségű tehéntej feleslegessé teszi, hogy táplálék-kiegészítőben kapkodjuk be a kalciumot és vitaminokat.

Ezt megerősítik azok az ausztrál és brit kutatók is, akik egy 70 éve kezdődött kutatás tapasztalatairól számoltak be. Évtizedekig követték 4300 gyermek életútját, s láthatták, hogy akik naponta legalább 3 dl tejet ittak, hosszabb ideig éltek. A tej kalciumtartalma nemcsak a kellően erős csontok növekedését garantálta, hanem csökkentette a későbbi agyvérzés kockázatát is. Azok közt, akik gyerekkorukban kedvelték a tejes ételeket és italokat, 60 százalékkal kisebb volt az agyi katasztrófák száma – közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal hírlevele.

A tejivás kapcsán mégis érvek és ellenérvek csapnak össze. Az ellenzői szerint csak az anyatej olyan ital, amit az emberi szervezet számára állított össze a természet. A kisborjúnak meg a kiskecskének való tej nem szolgálja az egészségünket. Sőt, szerintük próbára teszi emésztőrendszerünket, növeli a koleszterinszintet.

A tehéntej-pártiak szerint viszont csak így juthatunk hozzá a csontok erősségét adó kalciumhoz. A II. világháború idején például, amikor az emberek kevés tejterméket fogyasztottak, sokan szenvedtek angolkórban. A csontok fejlődését ugyanis a kalcium és a napfény hatására keletkező D-vitamin együtt garantálja. A tej számunkra ideális arányban tartalmazza az aminosavakat. Nagyjából 3 dl tej egy felnőtt csaknem teljes aminosav-szükségletét fedezi. Egy liter tej – vagy annak megfelelő tejtermék – elfogyasztásával pedig a napjában ajánlatos 800-1000 mg kalciumhoz is hozzájuthatunk. A tejzsír jól emészthető, a tejcukor pedig elősegíti a hasznos ásványi anyagok felszívódását.

Az egyévesnél kisebb gyerekek és az arra hajlamosak allergiával válaszolhatnak a tehéntejben található fehérjére. A tejcukor-, azaz laktózérzékenységben szenvedőknek ugyancsak nem való ez az ital. Féléves korig az anyatej az ideális táplálék a baba számára. A második évben azonban már nem árthat egy-egy pohár kakaó...

Ezek is érdekelhetnek