Alternatív gyógyászat előnyben

Az amerikaiak évente 34 milliárd dollárt költenek alternatív orvoslásra, míg Magyarországon a természetgyógyászat hatékonyságában a lakosság fele bízik.

Vény nélkülSzabad Föld Online2009. 08. 09. vasárnap2009. 08. 09.
Alternatív gyógyászat előnyben

Egy friss tanulmány szerint, bár az amerikaiak gyakran panaszkodnak arra, hogy milyen drága az egészségügyi ellátás az országban, addig évente 34 milliárd dollárt költenek alternatív orvoslásra, amelyet semmilyen biztosítás sem fedez. Becslések szerint az amerikai felnőtt lakosság 38 százaléka vesz igénybe valamifajta alternatív gyógymódot.

A kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt évtizedben 25 százalékkal nőtt a kiegészítő és alternatív terápiákra költött összeg. Az alternatív orvoslás népszerűségének növekedése annak ellenére töretlen, hogy nagyon kevés kutatás támasztja alá hatékonyságukat, illetve a legtöbb vizsgálat pont eredménytelenségüket bizonyítja – írja a medicalnewstoday.com.

Hiszékenység terén a magyarok is az élen járnak, ugyanis a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. kutatásából az derül ki, hogy a természetgyógyászat hatékonyságában a magyar lakosság közel fele bízik. A módszerben leginkább az egészségesek bíznak, a betegek körében mintegy 12 százalékkal alacsonyabb az alternatív orvoslás bizalmi indexe (52, illetve 40 százalék).

A lakosság egyharmada bízik a homeopátiában és akupunktúrában, bár nagy különbségek érzékelhetők a fiatalok és az idősek között. Míg a 18-25 év közötti fiataloknak több mint a fele vélekedik pozitívan a módszerrel kapcsolatban, addig az 55 év felettieknek csak ötöde gondolja úgy, hogy ezek a módszerek hatékonyak a gyógyításban – írja a WEBBeteg.

Valóban léteznek olyan betegségek melyeknél ezekkel az alternatív terápiákkal javulást lehet elérni, azonban a hiszékenységnek olykor nagy ára van. Sok módszer eredményessége ugyanis mind a mai napig nem bizonyított és ez teret enged a kuruzslóknak, akik a pénztárcánk vékonyításán túl nem sok mindenhez értenek.

Forrás: ELTE-TáTK

Ezek is érdekelhetnek