Az italozás növeli a rák kockázatát

Egy nemrégiben napvilágot látott montreali kutatás szerint a sör és a tömény alkohol túlzásba vitt fogyasztása jelentős mértékben növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Vény nélkülKovács Réka2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Az italozás növeli a rák kockázatát

Az eredmények azt mutatják, hogy a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata a hétszeresére, a vastagbélráké 80 százalékkal, a tüdőráké pedig 50 százalékkal nő.

A kapcsolat ezen alkoholtípusok fogyasztása és hatféle ráktípus között szignifikánsan kimutatható – ezzel szemben a mérsékelt ivás (ritkábban, mint naponta) és a borfogyasztás nem eredményezi ugyanezt a hatást.

Az adatokat kétféleképpen vizsgálták. Egyrészt összehasonlították a gyakran ivókat a referencia csoporttal, akik csak alkalmanként fogyasztottak alkoholt. Másrészt pedig tendenciákat vizsgáltak a nem-ivó, heti-ivó és napi-ivó csoportok között.

Az eredmény megdöbbentő! A sok alkoholt fogyasztó csoport esetében megnövekedett a nyelőcsőrák, a gyomorrák, a vastagbélrák, a májrák, a hasnyálmirigy-rák, a tüdőrák és a prosztatarák kialakulásának kockázata. A legnagyobb rizikófaktort a nyelőcső-ráknál és a májráknál észlelték.

Ez a kutatás is megerősít azt a tényt, miszerint a mértéktelen alkoholfogyasztás rendkívül káros az emberi szervezetre, és közrejátszhat a rákbetegségek kialakulásánál is.

Forrás: Medical News Today

Ezek is érdekelhetnek