Fitten és fiatalosan

Megszámlálhatatlanul sok gyógyhatású szer közül választhatunk, amik szinte kivétel nélkül a nélkülözhetetlenségüket sugallják. Nem könnyű eldönteni, hogy melyek az igazán fontosak. A Q10 koenzim és a Bilobil készítmény szervezetünkre gyakorolt hatása valóban nem mindennapi.

Vény nélkülValló László2009. 08. 11. kedd2009. 08. 11.

Kép:

Fitten és fiatalosan

Az öregedés ellenszere – így is titulálják a Q10 koenzim nevű készítményt – persze túlzás, de abban valóban nagy szerepe van, hogy az idősödő szervezet is sokáig jó erőben maradhasson. A Q10 ugyanis egyfajta katalizátor szerepét tölti be a szervezetben: felgyorsítja, illetve kedvezőbb irányba tereli az energiatermelő folyamatokat. Ebből fakad antioxidáns hatása is, ami a szervezet öregedésének késleltetésében nyilvánul meg, illetve abban, hogy csökken az érelmeszesedés kialakulásának kockázata.

Szervezetünk 30 éves koráig még előállítja azt a mennyiséget, ami szükséges a számára a Q10 koenzimből. Az enzim leggazdagabb természetes forrásai a lazac, a szardínia, a makréla, a marhaszív és a marhamáj. Harminc fölött azonban egyre gyakrabban mutatkozik a hiánya, ami az életkor előre haladtával általában tovább növekszik. Ez aztán különböző rendellenességekben mutatkozik meg. Szakirodalmi adatok szerint szoros összefüggés áll fenn a szívbetegségek súlyossága és a Q10 koenzim hiánya között. Például a szívizombántalmakban a készítmény kedvező hatásúnak bizonyult: csökkentette a fáradtságot, a mellkasi fájdalmat és a légszomjat. Mivel a beteg fogínyben is jelentős hiány áll be a koenzimből, így használata ebben az esetben is hatásos. Szedése felnőtteknek ajánlott, adagolása: egy-két filmtabletta naponta.

A Bilobil nevű készítmény a szellemi frissesség őreként nyert polgárjogot a gyógyhatású készítmények között. A Távol- Keleten már évszázadok óta ismerik a kínai páfrányfenyő (latin neve szerint: Ginkgo biloba) leveléből nyert hatóanyagot, ami eredményesen használható a rossz agyi vérellátás orvoslásában, továbbá a szédülés, a fülzúgás és az emlékezetzavar kezelésében. Ugyanakkor fontos szerepet tölt be az agyműködés serkentésében, a szellemi frissesség megőrzésében is. Idős embereknél elsősorban az öregkori elbutulás, a rövid távú emlékezetkiesés ellenszereként hatásos, az Alzheimer-kórban szenvedők számára pedig a betegség előrehaladásának gátlásában tölthet be fontos szerepet.

A kínai páfrányfenyőből nyert kivonat hatását több évtizedes tudományos kísérletek is igazolják. Számottevő javulás már akár egyhónapos Bilobil kúrával is elérhető, amelynek során a javasolt adag napi háromszor egy kapszula. Három hónapon át tartó szedése után azonban orvosi ellenőrzés szükséges!

Ezek is érdekelhetnek