A világ 10 legkörnyezetbarátabb országa

Ha már foglalkoztunk a világ legszennyezettebb vidékeivel, illik pár szóban megemlékezni azokról is, akik sokat tesznek környezetünk megóvásáért. Íme a 10-es lista a világ legkörnyezetbarátabb országairól.

Zöld FöldHardi Judit2009. 11. 26. csütörtök2009. 11. 26.
A világ 10 legkörnyezetbarátabb országa

10. Franciaország kormánya nem csak beszél az éghajlatváltozás problémájáról, de tesz is ellene: a szigorú környezetvédelmi törvénykezés az alkotmányba is beépül. A kiotói okmány elfogadói között az élen járnak, így minden évben felülvizsgálják a kibocsátott széndioxid mennyiségét: 2010-ig 54 millió tonnával akarják csökkenteni a gáz kibocsátását. Hogy mindezt elérjék, nemzeti összefogásra van szükség. A gyártótól a kiszállítón át a fogyasztóig mindannyian azon dolgoznak, hogy országuk a megújuló energiaforrásokból az EU első számú termelője legyen. Ebből 78 százalék az atomenergia, melynek felhasználása mára már 70 százalékkal csökkentette a nitrogénoxid és egyéb veszélyes anyagok kibocsátását.

9. Kolumbiában a világ fajainak 10 százaléka él. Korábban súlyos problémát okoztak az erdőirtások és a kakaó-kereskedelemmel járó káros hatások, az országban található olajért folyó politikai küzdelmek, mindez mégis segítette a kolumbiaiakat a környezettudatos életmód elfogadásában. Ráébredtek, hogyan tudják természetes energiáikat újra felhasználni, s politikai viszályaikat elsimítva, együtt tenni a környezetért. Nemzeti parkokat hoztak létre, ahol őshonos gyógyhatású növényeket termesztenek.

8. Lettországot kis mérete sem akadályozza abban, hogy ne büszkélkedhessen jelentős természeti erőforrásokkal. Figyelemmel kísérik és igyekszenek minél inkább csökkenteni vizeik szennyezettségét – ezért lehetséges, hogy a lazacuk olyan jó minőségű. Lebontották a fölösleges, káros anyagokat kibocsátó és termelő gyárakat, csökkentették a rovarirtó vegyszerek és a műtrágya használatát, természetes erdeik pedig visszakapták terüket – fákat ültettek, erdősítettek. 1990 óta  az ország szennyezettségét 46, a szennyvizek mennyiségét pedig 44 százalékkal csökkentették.. Jelentős összegeket fordítanak a környezetvédelemre és az energia-újrahasznosítási technikákra.

7. Új-Zéland elsősorban kis lélekszámának köszönheti, hogy az ország megőrizte természeti erőforrásait, így bekerülhetett a világ legkörnyezetbarátabb országai közé. A gépkocsik kibocsátotta veszélyes gázok kevéssé adnak okot aggodalomra, ahogyan az ipari szennyezőanyagok sem – a törvényalkotók pedig keményen dolgoznak a korlátozó jogszabályok megalkotásán. Környezettudatos életmódjuk az egész világon példaértékű, így nem csoda, hogy ők lehettek a 2008-as Környezetvédelmi Világnap házigazdái.

6. Ausztria teljeskörű környezetvédelmi intézkedéseinek köszönheti előkelő helyezését. A rendeletek jótékony hatása az irányítás minden szintjén érződik – kezdve a központi hatóságoktól a legkisebb települések önkormányzatáig. A szemét szinte minden formáját átalakítják, a háztartásitól az iparin át a mezőgazdasági rovar- és növényirtó szerekig. De a legtöbb figyelmet mégis vizeik tisztaságának és erdeik megóvásának szentelik: folyamaik és tavaik tisztasága a világelsők közé tartozik. A nemzeti erdővédelmi terv pedig eredeti mivoltukban segít megőrizni országuk természeti kincseit.

5. Costa Rica azon ritka országok egyike, ahol erős az együttműködés a gazdaság és a környezetvédelem között. A világ élőlényeinek 5 százaléka él itt – s talán ez a biológiai sokszínűség az oka annak, hogy az ország mindig is az élen járt a nemzetek közt, ha a környezetvédelemről volt szó. Az energia 80 százalékát vízi erőművekből nyerik, bevezették a gáz-adót, hogy minél inkább környezettudatos életmódra sarkallják az ország lakóit.

4. Finnország ipari kezdeményezése is figyelemreméltó.Fontos számukra a levegő, a víz és a termőföld tisztasága, meg is tesznek érte mindent – még az ipari területeken is. Igaz, az erdőirtás náluk is komoly károkat okozott, most mégis több erdejük van, mint valaha – ezt ügyesen felhasználva, hatalmas környezeti nyereségeket hoznak az országnak. Csatlakoztak az ENSZ környezetvédelmi kezdeményezéséhez is, mely az építőipar megreformálását javasolja.

3. Svédország kitűnő példa arra, hogy a technika fejlődése, a nagymértékű ipari termelés és a környezetvédelem jól megfér egymás mellett – természeti örökségükre különösképpen vigyáznak. 2020-ig az országban még szabadon felhasználhatók a fosszilis energiahordozók, így a kőszén, a földgáz és a kőolaj visszaszorította a nukleáris és a vízi energiát.

2. Norvégia a világ legnagyobb napelemgyártó cégének köszönhetően tornázta fel magát az élbolyba listánkon. Terveik is nagyok: 2030-ig – s nem 2050-ig, ahogyan eredetileg tervezték – széndioxid-mentessé tennék az egész országot, csökkentenék az autók és repülők használatát.

1. Svájc szigorú jogszabályainak köszönhetően áll az élen a környezetvédelemben. Nem csoda: 1876-ban a világon elsőként náluk alkották meg az erdővédelmi törvényt, 1953 óta pedig az alkotmány fontos részét képezi a környezetvédelem. A lakosság környezettudatos életmódja is fontos szerepet játszik a világelsőségben – főként amióta környezetvédelmi adókat vetettek ki, hogy megőrizzék vizeik és a levegő tisztaságát.

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek