Megfizethető a tűzálló szalmaház

Egykor a fa hiánya hívta életre a szalmaházat, napjainkban az ökoépítészet is fölfedezte magának, de az egyre dráguló gáz miatt is érdeklődnek iránta. Hazánkban már egy éve létezik a hivatalosan is engedélyezett szalmaház építési rendszer, mely energiahatékony és természetes, ugyanakkor megfizethető.

Zöld FöldValló László2009. 11. 18. szerda2009. 11. 18.
Megfizethető a tűzálló szalmaház

Beszerezhetetlenné vált, éppen ezért nagyon drága lett az építkezéshez szükséges fa az 1800-as évek végén az Egyesült Államok Nebraska államában. Éppen ebben az időben kezdték meg a működésüket az első szalmabálázó gépek, íy jött az ötlet: néhány telepes bálás szalmából kezdett magának házat építeni. Az egyes bálákat – kötésben –egyszerűen egymásra rakták. Az így rakott szalmafalat úgy rögzítették, hogy vastag ágakat vagy vasrudakat szúrtak át rajta, amit aztán mélyen a talajba vertek. A falakat néhány hónapig ülepedni hagyták, majd a belső felületüket – esetenként a külsőt is – bevakolták. Erre került rá a gerendázat, illetve a tetőszerkezet, amit megtartott az ilyen primitív módon fölállított, tömörített szalmafal.

Több mint száz év múltán újfent érdeklődés mutatkozott a szalmaház iránt. Részint az egyre emelkedő energiaárak miatt, részint pedig azért, mert a természetes anyagokhoz, eszközökhöz, módszerekhez való odafordulás jegyében az ökoépítészet is felfedezte magának. Környezetkímélő jellegéhez nem férhetett kétség, később pedig igazolódott az is, hogy – korszerű technológiába illesztve – a szalma valóban kiváló hőszigetelő is.

Mintegy tízéves saját kutatás-fejlesztésre alapozva, elsőként a magyar Ceredom Kft. fejlesztette ki Európában azt a szalmaház rendszert, amely energiahatékony és természetes, ugyanakkor megfizethető lakókörnyezetet kínál az építtetőnek. A cég által szinte kizárólag természetes anyagokból kifejlesztett rendszer hőszigetelő képessége megközelíti a passzivházakét, miközben tűzbiztonsági szempontból megfelel a lakó- és a kisközösségi épületekre vonatkozó hatósági előírásoknak.

A szalmaház rendszer szerkezeti szilárdságát egy masszív, összetett faváz adja, amelynek fal és födém moduljai (paneljei) rejtik a hőszigetelő, speciálisan e célra készített bálákat. A szalmabálát kívül és belül egyaránt rabicháló borítja, ezt pedig egy különleges anyag fedi, rajta páraáteresztő festéssel. Ez a záró felület kulcsfontosságú: ettől válik az egész szalmaház légzáróvá, ugyanakkor páraáteresztővé, egyúttal pedig esztétikussá. A szalmaház rendszer ablakai, valamint tetőborítása hagyományos kivitelűek. A Ceredom szalmaház rendszerével szinte bármilyen építészeti stílus és alaprajz megvalósítható – mondja Mészáros Attila, a kft. ügyvezető igazgatója. Háromszintes, de akár 2000 négyzetméteres épület is emelhető belőle.

A szalmaház fal- és födémszerkezete minősítési eljárásának egyik fontos mozzanata volt az építési rendszer tűztesztje, Ennek során egy 3x3 méteres és mintegy 2,5 tonnás fal modult – szimulált tetőterheléssel – kemencében fölhevítettek 1000 fokra. A próba lényege, hogy a szerkezet kibírja-e ezt a forróságot legalább 45 percen át. A szalmabálát rejtő fal modul még egy óra múlva is sértetlen maradt – iválóan megfelelve a hasonló, téglaépítésű szerkezetekre vonatkozó tűzvédelmi előírásoknak.

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk! 

Ezek is érdekelhetnek