Szupervulkán okozhatta a jégkorszakot

Egy Szumátra szigetén kitört óriásvulkán okozhatta a 73 000 évvel ezelőtti jégkorszakot – állítja Stanley Ambrose, az Illinois Egyetem professzora.

Zöld FöldRomvári Orsolya2009. 11. 25. szerda2009. 11. 25.
Szupervulkán okozhatta a jégkorszakot

Mintegy 73 ezer évvel ezelőtt hatalmas vulkánkitörés tarolta le Közép-India jelentős részét. A Szumátra szigetén kirobbant óriásvulkán 100 kilométer hosszú és 35 kilométer széles krátert hagyott maga után – ez ma a világ legnagyobb vulkanikus tava, a Toba-tó. Az irtózatos erejű kitörés csaknem 5 ezer kilométer sugarú körben mindent elpusztított, s körülbelül 800 köbkilométer hamut szórt a légkörbe. A kutatók Indiában, az Indiai-óceánban, a Bengáli-öböl térségében és a Dél-kínai tengerben is találtak a vulkánból származó salakot.

A levegőbe került világos hamu és vulkanikus gázok visszaverték a napsugárzást, ezzel hat évre sötétségbe borítva a felszínt. Azonnali jégkorszakot jöt létre. Stanley Ambrose, az Illinois Egyetem antropológia professzora szerint a vulkánkitörés következtében több mint 16 Celsius-fokkal esett vissza a hőmérséklet, ami megmagyarázhatja, mi történt az emberiséggel 50-100 ezer évvel ezelőtt. A genetikusok szerint ugyanis egysíkú génkészletünk arra utal, hogy ebben az időszakban a kihalás szélére sodródott fajunk.

A katasztrófa egy új, együttműködésen alapuló életstratégia kialakítására kényszeríthette őseinket, ami lehetővé tette, hogy a modern ember – a neandervölgyi és más emberfajtákat kiszorítva – egyeduralkodóvá váljék a Földön.

Ezek is érdekelhetnek