Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az egészséges táplálkozásra hívták fel a figyelmet a november végén megrendezett Biokultúra Napon. Az érdeklődők számából arra lehet következtetni, hogy a vegyszerek nélkül előállított élelmiszerek hazánkban is egyre népszerűbbek.
Kép: Budapest, 2008. június 15. Bioélelmiszerek a Cora áruházban. Fotó: Ujvári Sándor
Ezeket afogyasztók azért részesítik előnyben, mert biztonságosak, környezetbarátok, adalékoktól mentesek, sőt jobb ízűek is. A termelők pedig arra hivatkoznak, hogy így megőrizhetik a természeti erőforrásokat, hasznosíthatják a melléktermékeket, a növényvédelemben pedig a vegyszerezés helyett a megelőzésre törekszenek.
A bioélelmiszerek a fejlett országokban a különc fogyasztók asztaláról kezdenek átterjedni az átlagos vásárlók asztalára, s a forgalom értéke évente mintegy 50 milliárd dollárt tesz ki a világon. Ez a növekedés érdekeket sért, hiszen csökkenti a szokványos élelmiszerek eladását, a vegyszergyártók forgalmát. Ezen felül a vitaminban és számos betegségmegelőző hatóanyagban gazdag termékek fogyasztása következtében kevesebb étrend-kiegészítőt és gyógyszert is vásárolnak az emberek. Nem csoda, hogy a biogazdálkodás egyre nagyobb támadásoknak van kitéve.
Legutóbb angliai kutatásokra hivatkozva kürtölték világgá: nincs különbség a hagyományos és a bioélelmiszerek beltartalmában. Az ellendrukkerek megpróbálják lejáratni a biotermékeket azzal is, hogy fuzáriummal fertőzöttek, szermaradvánnyal szennyezettek. Pedig a Biokontroll Hungária által ellenőrzött és minősített termékekkel ez nem fordulhat elő. Ezek az élelmiszerek mentesek olyan kockázatos adalékanyagoktól is, mint a tartósítók, az ízfokozók, a mesterséges színezékek, az állományjavítók, de az állatgyógyászat szermaradékait, a hormonokat, antibiotikumokat is mellőzik.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu