Csomagolásban nem, kozmetikumban igen

Betiltották a triklozán használatát az élelmiszerekkel érintkező műanyag csomagolásokban. A környezetre és az egészségre is veszélyes vegyi anyag kozmetikai célú használata azonban továbbra sem tilos.

Zöld FöldRomvári Orsolya2010. 04. 15. csütörtök2010. 04. 15.
Csomagolásban nem, kozmetikumban igen

Az Európai Bizottság megtiltotta a baktériumölő hatású triklozán használatát az élelmiszerekkel érintkező műanyag tárgyak gyártásában. A tiltás ősszel lép életbe, s a triklozán-tartalmú tárgyakat jövő novemberig lehet értékesíteni.

A triklozán egy szintetikus klórszármazék, amelyet fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt számos területen használnak – sebészeti eszközök fertőtlenítésére, ételek csomagolóanyagaiban, konyhai eszközök, szemeteszsákok, játékok gyártásában. A kozmetikai termékekben – dezodorokban, lábápolókban, antibekteriális szappanokban, fogkrémekben, borotválkozó-szerekben – pedig antibakteriális hatóanyagként és tartósítószerként alkalmazzák.

A vegyület évek óta a környezetvédők céltábláján szerepel, mert gyártása során mérgező dioxin és furán keletkezik, s a természetben nagyon lassan bomlik le. A triklozán bekerül az élővizekbe, ahol az UV sugárzás hatására mérgező dioxin képződhet belőle – emiatt az Európai Unió a környezetszennyező anyagok kategóriájába sorolta.

Az EU-ban a különféle termékekben engedélyezett anyagokkal más-más jogszabályok foglalkoznak. A kozmetikumokban továbbra sem tilos a triklozán használata. Pedig ez ellen szól, hogy a szer nem csak a káros, de a szervezet egészséges működéséhez szükséges, hasznos organizmusokat is elpusztítja. A triklozát tartalmú fogkrémek például nem csupán a lepedék kialakulásáért felelős baktériumokat pusztítják el, hanem az egészséges szájflóráért felelős mikroorganizmusokat is. Lenyelve megtizedelhetik az emésztéshez fontos bélbaktériumokat, károsíthatják a májat, esetenként rákot okozhatnak.

Több kutatás pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az antibakteriális szappanok és tusfürdők – amelyek fő hatóanyaga a triklozán – megbontják a bőr természetes védőköpenyét, megfelelő táptalajt teremtve az antibakteriális hatóanyagokkal szemben ellenálló baktériumok kifejlődéséhez, s növelve így az antibiotikum-rezisztencia kockázatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek