Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Medvehagymával eszik még a medvehagymát is tavasztájt Orfűn. A gasztrofaluban április 10-én, jövő szombaton fesztivált rendeznek e sokoldalú növény tiszteletére.
Hagymaillatú dombok közé invitálnak az orfűiek, akik kivívták az Európa Kulturális Fővárosa rangot elnyert Pécs gasztrofaluja címet. A tavasz derekán mi mással vonzhatnák a turistákat, mint a népiesen sásihagymávak nevezett, remek ízéről és gyógyhatásáról is ismert növénnyel, melynek jellegzetes illata ilyenkor egész erdőségeket leng be.
Április 10-én tehát minden a medvehagyma körül forog majd: már délelőtt 9-kor élményvonat indul az orfűi Kemencés udvartól a pécsi tó körül. Ám a kirándulók nemcsak beleszagolhatnak e gyógy- és fűszernövénybe, hanem szedhetik is a leveleit: a vonat ugyanis a legjobb „lelőhelyek” közelében megáll.
A kétnapos fesztivál nemcsak programokban bővelkedik, de lesz kóstolgatás is – kezdve az étvágygerjesztő medvehagymás pálinkától a sásihagymával ízesített kecskesajton át a medvehagymás metéltig és pogácsáig.
Orfűn nem fogynak ki az ötletekből, sőt olyan receptgyűjteményt állítottak össze, melyben minden fogás hozzávalói közt ott a medvehagyma. Az orfűi vendéglők ilyenkor az előételtől a főételen át mindenbe kevernek valamicskét a harsogóan zöld levelekből.
A medvehagyma szedése, fogyasztása tavasz derekán ajánlott, még a virágzás előtt. A fokhagymánál ötször hatásosabb leveles növény frissen az igazi, de fagyasztóban is eláll. A belőle készült csepp jól beválik a vér koleszterinszintjének mérséklésére, de gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása is közismert.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu