Gasztrofalu, medvehagymás fesztivállal

Medvehagymával eszik még a medvehagymát is tavasztájt Orfűn. A gasztrofaluban április 10-én, jövő szombaton fesztivált rendeznek e sokoldalú növény tiszteletére.

Zöld FöldPalágyi Edit2010. 04. 04. vasárnap2010. 04. 04.
Gasztrofalu, medvehagymás fesztivállal

Hagymaillatú dombok közé invitálnak az orfűiek, akik kivívták az Európa Kulturális Fővárosa rangot elnyert Pécs gasztrofaluja címet. A tavasz derekán mi mással vonzhatnák a turistákat, mint a népiesen sásihagymávak nevezett, remek ízéről és gyógyhatásáról is ismert növénnyel, melynek jellegzetes illata ilyenkor egész erdőségeket leng be.

Április 10-én tehát minden a medvehagyma körül forog majd: már délelőtt 9-kor élményvonat indul az orfűi Kemencés udvartól a pécsi tó körül. Ám a kirándulók nemcsak beleszagolhatnak e gyógy- és fűszernövénybe, hanem szedhetik is a leveleit: a vonat ugyanis a legjobb „lelőhelyek” közelében megáll.

A kétnapos fesztivál nemcsak programokban bővelkedik, de lesz kóstolgatás is – kezdve az étvágygerjesztő medvehagymás pálinkától a sásihagymával ízesített kecskesajton át a medvehagymás metéltig és pogácsáig.

Orfűn nem fogynak ki az ötletekből, sőt olyan receptgyűjteményt állítottak össze, melyben minden fogás hozzávalói közt ott a medvehagyma. Az orfűi vendéglők ilyenkor az előételtől a főételen át mindenbe kevernek valamicskét a harsogóan zöld levelekből.

A medvehagyma szedése, fogyasztása tavasz derekán ajánlott, még a virágzás előtt. A fokhagymánál ötször hatásosabb leveles növény frissen az igazi, de fagyasztóban is eláll. A belőle készült csepp jól beválik a vér koleszterinszintjének mérséklésére, de gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása is közismert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek