Valóban nagyhatalom Kanada?

Egy friss kutatás szerint a G8 és G20 csoportok 2010-es csúcstalálkozóinak otthont adó Kanadát csak a fejlődő országok lakosai látják valódi gazdasági nagyhatalomnak. A gazdaságilag legfejlettebb államok polgárai szerint inkább csak az erős középmezőnyben kaphat helyet.

Zöld FöldKovács Réka2010. 06. 30. szerda2010. 06. 30.
Valóban nagyhatalom Kanada?

A Historica-Dominion Institute kutatása szerint erős eltérés mutatkozik a fejlett és a fejlődő államok lakosai között annak megítélésben, vajon Kanada mekkora gazdasági befolyással rendelkezik. A minap a világ gazdaságilag legfejlettebb országait és Oroszországot tömörítő G8, továbbá a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót képviselő G20 csúcstalálkozónak párhuzamosan otthont adó Kanada csak az utóbbi országok lakosai szerint valódi nagyhatalom.

A G8 országok állampolgárainak csak 50 százaléka látja úgy, hogy Kanada gazdasági nagyhatalom, míg a leggyorsabban fejlődő India, Kína, Brazília és Oroszország lakóinak 76 százaléka vélekedik ugyanígy. – olvasható az ELTE hírlevelében.

A felmérés szerint a kanadaiak némileg pozitívabban értékelik saját helyzetüket, mint ahogyan a többi gazdaságilag erős állam látja azt. Az 55 százalékos nemzetközi átlaggal szemben ugyanis a kanadaiak 67 százaléka véli úgy, hogy az ország hatást gyakorolhat a nemzetközi ügyek alakulására.A  kanadaiak 81 százaléka szerint országuk jelentős szerepet játszik a béke és az emberi jogok nemzetközi érvényesülésében, míg a többi megkérdezett állam lakosainak csak 67 százaléka véli ugyanígy.

A kanadaiak a csúcstalálkozóra időzített felméréssorozat szerint csak országuk környezetvédelmi helyzetével elégedetlenek. Míg ugyanis a vizsgált országokban a megkérdezettek 81 százaléka látja úgy, hogy Kanada más iparilag fejlett országokhoz képest felelősségteljesebb zöldpolitikát folytat, addig a helyieknek csak 68 százaléka véli ugyanígy.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek