Megvásárolják a tudósokat?

Újabb botrány csorbítja a British Petrol már így is igencsak megtépázott hírnevét. Az olajvállalatot most azzal vádolják, hogy megpróbálja megvásárolni az általa felbérelt tudósok hallgatását.

Zöld FöldRomvári Orsolya2010. 07. 26. hétfő2010. 07. 26.
Megvásárolják a tudósokat?

Cary Nelson, az Amerikai Professzorok Szövetségének elnöke vádolja a BP-t, mert megpróbálja megvásárolni a legjobb tudósokat, hogy ők erősítsék a cég védelmét az ellene indított perekben. Az olajóriásnak várhatóan több, mint háromszáz perrel kell szembenéznie a Mexikói-öbölben történt katasztrófa miatt, amely az irdatlan környezetszennyezés mellett számos ember megélhetését is súlyos veszélybe sodorta.

A cég több tucat tudóst, akadémikust bérelt fel az olajkatasztrófa hatásainak kivizsgálására és az öböl rehabilitációs tervének kidolgozására. A BBC birtokába jutott egy, a tudósoknak ajánlott szerződés másolata, amely olyan kikötéseket is tartalmaz, hogy a kutatók − legalább három évig, vagy ameddig a kormány jóvá nem hagyja a BP Mexikói-öbölre vonatkozó helyreállítási tervét − nem publikálhatják a kutatási eredményeket, s nem beszélhetnek az általuk gyűjtött adatokról sem.

− Arról van szó, hogy egy hatalmas vállalat megpróbálja megvásárolni a tudósok hallgatását – nyilatkozta Cary Nelson a BBC-nek. A brit olajvállat cáfol, s azt állítja: semmilyen módon nem korlátozza a tudósokat abban, hogy tudományos adatokról beszéljenek.

Bob Shipp, a Dél-Alabamai Egyetem tengertudományi tanszékének vezetője ugyanakkor beszámolt arról, hogy őket is megkörnyékezték a BP jogászai. Az egész tanszéket fel akarták bérelni, a tudósok azonban ragaszkodtak a kutatás átláthatóságához, s az általuk gyűjtött adatok nyilvánosságra hozásához. – Erre eltűntek és soha többet nem jelentkeztek újra − nyilatkozta a tanszékvezető.

Nem ez az egyetlen botrány, ami arra utal, hogy a brit olajvállalat megpróbál kozmetikázni csorbát szenvedett arculatán. A külföldi lapok korábban arról számoltak be, hogy a BP megvásárolta az internetes keresők olajszivárgásra vonatkozó kulcsszavait, így ezekre elsőként a cég hivatalos közleményei jelennek meg. Nemrég pedig a vállalat manipulált fotói borzolták fel a kedélyeket: a nagy kijelzők előtt dolgozó kríziskezelő csapatot ábrázoló fotókra nem létező monitorképeket vágtak, hogy a szakemberek elfoglaltabbnak tűnjenek. A BP ebben sem talált semmi kivetnivalót, mondván: nem ők, hanem a fotós manipulálta a képeket...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek