Biogazdálkodás: felszálló ágban

Az egészséges és biztonságos élelmiszereket világszerte egyre többen keresik. Sok éves tendencia, hogy nő a termelők száma és az ökológiai gazdálkodás alá vont területek nagysága. Magyarországon sem volt ez másképp 2004-ig.

Zöld FöldSzőrös Zoltán2010. 08. 17. kedd2010. 08. 17.
Biogazdálkodás: felszálló ágban

Akkortól azonban három szűk esztendő következett, kisebb csökkenéssel. Ha csak lassú ütemben is, de 2008-tól ismét felszálló ágba ért az ágazat, s a remények szerint tartós és meredek lehet az emelkedés.

– A hazai biogazdálkodásnak is megvannak a sajátságos jellemzői, előnyeivel, hátrányaival – mondta dr. Roszik Péter, egyetemi docens, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője egy minapi konferencián.–  A leggyengébb terület az állattartás: kicsi az állomány, az állatsűrűség a jelenlegi tízszerese lehetne. Kevés az ökovetőmag, a támogatási rendszer pedig nem a kellő arányban preferálja az ágazatot. Alacsony a feldolgozottság aránya, ráadásul a hazai piacra hozzávetőleg mindössze a termékek 20 százaléka kerül. Ugyanakkor nálunk kedvezőek az ökológiai feltételek, jelen vannak az őshonos állat- és növényfajták, sok helyen folytatnak hagyományőrző gazdálkodást.

A szakember kiemelte: a magyar bioméhészet nemzetközileg is meghatározó, 200 méhésznek mintegy 20 ezer méhcsaládja van.

A biogazdálkodásról tévhitek és rágalmak is visszatérően elhangoznak – nemcsak nálunk, de külföldön is: képtelen kiszolgálni az emberiséget, versenyképtelen, sokan csaláshoz folyamodnak, például permeteznek. Mindezekkel szemben a bizalmat erősítheti, hogy ez az egyetlen környezetkímélő gazdálkodási mód, amely a világon szinte teljesen azonos tartalmú jogszabályi előírásokon alapul. Ez pedig a termék előállításának minden szakaszára vonatkozik, melyek betartását független, állami felügyelet alatt álló ellenőrző-tanúsító szervezetek végzik.

Az EU-ban bő húsz év alatt 5 ezerről 180 ezerre nőtt a biogazdálkodók száma, az általuk művelt terület nagysága mára megközelíti a 8 millió hektárt. Magyarországon a tavalyi mutatók alapján több mint 120 ezer hektáron folytattak ilyen jellegű gazdálkodást – ám korábbi tervek szerint 2006-ra a magyar biogazdálkodás területének el kellett volna érnie a 300 ezer hektárt.

Az ökológiai gazdálkodást 2009-től segítő program támogatásban részesíti az átállást vállalókat, s a remények szerint 2013-ra a megcélzott 300 ezer hektár elérhető. Így a bio-bumm – a biotermékek árának és fogyasztásának évi 10-20 százalékos növekedése a fejlett világban – jótékony hatásai a magyar gazdálkodókat is elérhetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek