Barátságos takarítási tippek

Ma van a takarítás világnapja, s ebből az alkalomból a Tudatos Vásárlók Egyesülete a környezetbarát tisztítószerek használatára hívja fel a figyelmet.

Zöld FöldPethes József2010. 09. 20. hétfő2010. 09. 20.
Barátságos takarítási tippek

A gazdasági válság a háztartási tisztítószerek piacát is érintette, de így is sokat – mintegy 20 milliárd forintot – költöttünk különböző tisztítószerekre az elmúlt évben. A gyártók folyamatosan ontják a takarítást újra és újra forradalmasítani hivatott termékeket, így az utóbbi években a tisztaságra vágyó fogyasztó eszköztára – többek között – előre nedvesített felmosórongyokkal, eldobható WC tisztító rendszerrel, és persze a minnél gyorsabban, erősebben, jobban tisztító szerekkel bővült.

Ha lakásunkat környezet- és egészségbaráttá kívánjuk tenni, használjunk minél kevesebb szintetikus vegyi anyagot – erre buzdít bennünket a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A tisztítószer kiválasztásánál a két legfontosabb alapelv: a víz alapú tisztítószerek, festékek, lakkok használata oldószer alapúak helyett, illetve szerves anyagok használata esetén a növényi eredetűek favotizálása a kőolajipari származékokkal szemben. Ez utóbbiak ugyanis az élővízbe kerülve jóval lassabban bomlanak le, mint a növényi származékok.

Néhány közönséges, de hasonlóan hatásos konyhai alapanyaggal kiválthatjuk ezek legtöbbjét. A hypo vagy más szintetikus fertőtlenítők helyett használjunk természetes savakat: ecetet, citromot. A klórozott hatóanyagokat és foszfátokat tartalmazó edénytisztító szerek kiváló alternatívája a konyhasó és a szódabikarbóna. Edények súrolására az egyik leghatékonyabb környezetbarát módszer a dörzsölő szivacs és a kézi erő.

A környezetbarát takarításról ITT kisfilm látható.

Ezek is érdekelhetnek