Keletre exportált mérgek

A nyugaton termelt elektronikai hulladék egyre nagyobb része vándorol a fejlődő országokba, ahol kezdetleges módszerekkel, a környezetvédelmi követelményekkel mit sem törődve szerelik szét azokat. Mindeközben jelentős mennyiségű méreg kerül a környezetbe.

Zöld FöldRomvári Orsolya2010. 09. 25. szombat2010. 09. 25.
Keletre exportált mérgek

Európában és az Egyesült Államokban szigorú szabályok vonatkoznak az elektronikai hulladékok kezelésére és újrahasznosítására. Ám ez mit sem ér, ha a begyűjtött hulladékot – a laza környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat kihasználva – végül a kevésbé iparosodott országokra sózzuk. Kínai és amerikai tudósok most arra hívják fel a figyelmet, hogy a fejlődő országok családi üzemeiben zajló, szakszerűtlen szétszerelés miatt jelentős mennyiségű káros anyag kerül a környezetbe.

A kutatók az elektronikus hulladékexport fő célpontjának számító kínai Shantou városkában vizsgálták meg az elektronikus hulladékok újrahasznosítását. Mint kiderült, a házi üzemekben gyakorta gázégőn melegítik az szemétre vetett eszközöket, hogy kivehessék belőlük az újrahasznosítható részeket. A „pörkölés” során azonban számos rákkeltő és a hormonháztartást befolyásoló vegyi anyag kerül a levegőbe, amelyek nem csak a környezetet, de az ott dolgozók egészségét is súlyosan fenyegetik.

A Greenpeace pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a közeli Guyiu város felszín alatti vizei ihatatlanná váltak a környéken eldobált elektronikai hulladékok miatt.

Ezek is érdekelhetnek