Öngyilkos halak?

Amerikai vizsgálatok szerint a természetes vizekbe kerülő antidepresszánsok miatt nem menekülnek el a kishalak a ragadozók elől.

Zöld FöldRomvári Orsolya2010. 09. 22. szerda2010. 09. 22.
Öngyilkos halak?

A fogamzásgátló tabletták után most az antidepresszánsok környezeti hatásai borzolják a kedélyeket Amerikában. Egyre gyakrabban jelennek meg olyan tanulmányok, melyek szerint a széles körben használt antidepresszánsok a környezetbe kerülve hatással vannak a vízi életközösségekre – számol be a Levegő Munkacsoport vegyi anyag hírlevele.

A szerotonin nevű ingerületátvivő anyag az állatok többségében megtalálható, tehát a kedélyjavító gyógyszerek az emberhez hasonlóan a halakban is befolyásolják e hormon működését. Az antidepresszánsok hatására megváltozik egyes halak viselkedése. Vizsgálatok szerint például a csíkos fűrészessügér szokásától eltérően nem kergeti el a kisebb halakat. A pontyfélék közé tartozó kistestű Pimephales promelas – a többi fajhoz hasonlóan – ösztönösen menekül a ragadozóktól, de az antidepresszánsoknak kitett fiatal állatok nem, vagy csak késve és lassan menekültek el a ragadozóutánzattól.

A kutatók szerint még nagyon keveset tudunk a gyógyszermaradványok környezeti hatásairól, s nem ismert, hogy hosszabb távon milyen hatása lehet a szennyvíztelepekről kikerülő, nehezen lebomló antidepresszánsoknak. Mindenesetre úgy tűnik, a fogamzásgátlókhoz hasonlóan ezek a vegyületek is képesek a tápláléklánc tagjaiban továbbkerülni.

A környezetvédők szerint egyelőre a maradványok nagyon kis mennyiségben vannak jelen a környezetben, ám aggodalomra adhat okot, hogy számos más szennyező vegyület is kikerül a környezetbe, amelyek együttesen kiszámíthatatlan hatásúak lehetnek.

Az USA környezetvédelmi hivatala (Environmental Protection Agency, EPA) már vizsgálja az antidepresszánsok környezeti kockázatát, s a gyógyszermaradványok természetes vizekbe kerülésének megelőzését.

Ezek is érdekelhetnek