Erdőt őshonos fákból!

A WWF Magyarország támogatja az őshonos fafajok védelmét és az erdőklíma megtartását jobban elősegítő erdőgazdálkodási módszerek elterjesztését a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Zöld FöldPethes József2011. 01. 27. csütörtök2011. 01. 27.
Erdőt őshonos fákból!

Az elmúlt héten több hír is megjelent a sajtóban, hogy egyes erdész szakemberek szerint a klímaváltozásra adott válaszként a jövőben távoli tájak fafajait volna célszerű ültetni a hazai őshonosak helyére. Az álláspontot képviselők szerint az őshonos erdők – elsősorban a bükkösök – nem lesznek képesek ellenállni a klímaváltozás hatásainak, ezért erdészeti beavatkozásokkal szükséges a természetben várható változásoknak elébe menni.

A WWF Magyarország álláspontja szerint a klímaváltozás ugyan valós környezeti stresszt jelent erdeink számára, ám ez csak szélsőséges esetekben adhat okot arra, hogy a hazai őshonos erdőket mesterséges beavatkozásokkal átalakítsuk. Elsősorban a korábban nem megfelelő helyekre telepített kultúrerdőket – fekete fenyveseket, nemes nyárasokat, akácosokat – szükséges ellenálló, lehetőleg őshonos fafajokból álló erdőkre cserélni.

Az erdőterületünk kevesebb, mint felét kitevő őshonos fafajokból – tölgyek, hársak, kőrisek, bükk – álló természetes erdőket meg kell kímélni a radikális átalakításoktól. Legfőbb feladatunk, hogy a korábbi idők sematikus erdőgazdálkodásának következményeit orvosolva, változatosabbá, természetesebbé, ezáltal ellenállóbbá tegyük őket.

Őshonos erdeinkben kerülni kell a tarvágást, helyette az erdő belső klímáját megőrző, folyamatos erdőképet adó szálalást célszerű folytatni. Védett természeti területeink egy részén az erdőket minden gazdálkodástól kímélni kell, ami hatékony eszköz nem csak a biológiai sokféleség, de az erdők egészségének megőrzéséhez is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek