Már nem maradt idő a tétlenkedésre!

Az elmúlt év minden korábbi hőmérsékleti rekordot megdöntött a NASA kutatásai szerint. Ez is alátámasztja a feltételezést, miszerint a klímaváltozás hátterében az emberi tevékenység áll.

Zöld FöldKovács Réka2011. 01. 16. vasárnap2011. 01. 16.
Már nem maradt idő a tétlenkedésre!

Az Egyesült Államok két legnevesebb időjárás-elemző központja, a Nasa és a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) egyetért abban, hogy minden idők két legmelegebb éve 2005 és 2010 volt. E két évben az átlaghőmérséklet mintegy 0,62 fokkal magasabb volt a 20. század többi évéhez képest. Történt mindez a kisebb sugárzási aktivitás és La Nina-jelenség ellenére, melynek következtében a mélytengeri hideg áramlatok a felszínre kerültek a Csendes-óceánban.

James Jansen, a NASA Goddard Intézetének igazgatója szerint az évről évre növekvő szén-dioxid és egyéb gázkibocsátás tehető felelőssé a globális hőmérséklet-emelkedésért. Mint mondta: az elmúlt 34 évben a Föld hőmérséklete folyamatosan növekedett, s ha ez így folytatódik, a tavalyi rekord hamar megdőlhet.

Megdöbbentő adatokat közölt Bob Ward, a London School of Economics kutatója is: a légköri széndioxid-koncentráció elérte a 390 részecske per milliós (ppm) szintet, ami az elmúlt 800 ezer év legmagasabbja és csaknem 40 százalékkal nőtt az ipari forradalom kezdete óta! Szerinte az emberi tevékenység káros hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Nem célszerű megtéveszteni senkit és elodázni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését azzal érvelve, miszerint a szén-dioxid nem is okoz felmelegedést.

A hőmérséklet-emelkedés mellett azonban nem szabad elfeledkezni a nagymértékű esőzések hatásáról sem, ami tavaly évben több országban is katasztrofális helyzetet idézett elő. Az időjárás régiónként változott, s míg a múlt év Észak-Európa és Nagy-Britannia egyes területein szokatlan hideggel kezdődött, addig más területeken jóval magasabb volt a hőmérséklet a megszokottnál. Oroszországnak aszályokkal kellett megküzdenie, mígy az Atlanti-óceán térségében megnövekedett a hurrikánok száma.

A szakértők remélik, hogy a tényszerű adatok végre meggyőzik a döntéshozókat arról, hogy a cselekvés létfontosságú és halaszthatatlan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek