Mire jó a nádtérkép?

Utoljára 2004-ben készült nádtérkép a Balatonról. Ennyi idő elteltével sok minden megváltozott a vízparton, de sajnos szabálytalanságokat most is jócskán találtak. A részletekről Csonki István, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője beszél.

Zöld FöldBorzák Tibor2011. 09. 19. hétfő2011. 09. 19.
Mire jó a nádtérkép?

– Hogyan készül a speciális térkép?
– Mindenekelőtt hiteles légi felvételek kellenek hozzá, melyek természetesen a vegetációs időszakban készülnek. Már első ránézésre megállapítható, hol vannak első osztályú nádasok és hol húzódnak sásos területek. Ha ezzel megvagyunk, máris kész a munkatérkép, amit tavaly letettünk az asztalra.

– Ilyen egyszerű?
– Nem, ezek után majd’ egy évig tartó helyszíni bejárás következett. Neoprén ruhába öltözött kollégáink gyalogosan, motorcsónakkal, nádaratógéppel araszoltak a vízben. Mivel nem tudtak mindenhová bejutni – például a magánterületekre, nehezen megközelíthető nyílásokba –, szükség volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őreinek helyismeretére is. Végül „több szem többet lát” alapon állt össze a nádminősítési térkép.

– Elégedettek?
– Már három nádfelmérés készült 1998 óta. Ez a világon egyedülálló, nálunk azonban nádtörvény írja elő. Önmagában nincs baj a náddal: 1200 hektáros összterülete az utóbbi öt-hat évben nem csökkent. Az I. és II. osztályú nádasok viszont mintegy 60 hektárral megfogyatkoztak, és közel ennyivel nőtt az alacsonyabb kategóriába sorolt növényzet területe. A korábbi állapotokhoz képest bekövetkezett változások hatással lehetnek például az építésrendészeti döntésekre, ahol régebben tilalom volt, ma a megváltozott helyszíni viszonyok esetleg lehetővé teszik kikötő vagy strand létesítését. Gazdasági vonatkozásban pedig az ipari nád eladhatóságára vannak befolyással az átalakulások.

– Mit kezdenek a szabálytalankodókkal?
– Szörnyű állapotok uralkodnak a Balaton körül. Lépten-nyomon lehet illegális betöltésekkel, nádason keresztüli bejárókkal, engedély nélküli stégekkel, csónakkikötőkkel találkozni. Nekünk kötelességünk az eredeti állapotokat visszaállíttatni, de mivel nem vagyunk hatóság, minden szabálytalanságot jelentünk a környezetvédelmi főfelügyelőségnek. Jövőre szeretnénk az önkormányzatokkal együttműködni, s a rehabilitációt a közmunkaprogramban elvégeztetni. Ez ügyben hamarosan műhelybeszélgetést tartunk Balatonfüreden, Keszthelyen és Siófokon.

Ezek is érdekelhetnek