Indul a Túr-mentés

Vízi túrázók szerint Magyarország egyik leghangulatosabb folyója a Túr, csak egy gond van vele: borzasztóan nehéz evezős pálya.

Zöld FöldBalogh Géza2011. 10. 21. péntek2011. 10. 21.

Kép: Túr bukógát Nyár a Tiszán, Tiszai nyár, nyaralás, üdülés, szabadság, szabadidö, vakáció, szórakozás, fiatalok, folyó, part, strand, fürdözés, napsütés 2009.07.29. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Indul a Túr-mentés
Túr bukógát Nyár a Tiszán, Tiszai nyár, nyaralás, üdülés, szabadság, szabadidö, vakáció, szórakozás, fiatalok, folyó, part, strand, fürdözés, napsütés 2009.07.29. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Hol túlságosan kevés benne a víz, hol túl sok, az egyik helyen hatalmas, vízbe dőlt fák, a másikon szinte dzsungelszerű vízi növényzet akadályozza az előrejutást. A horgászok is panaszkodnak: az ingadozó vízjárás miatt nemigen tud leívni a hal, így persze a fogás is elmarad.

A tíz-húsz méter széles folyócska Garbolcnál lép be hozzánk, hogy aztán húsz kilométer megtétele után Sonkádnál kettéváljon. A rövidebb, tizenöt kilométer hosszú ága nyílegyenes csatornában szalad neki a Tiszának, a másik, romantikusabb ág vagy hatvan kilométert kanyarog Nagyarig, illetve Olcsvaapátig, közben meghajtja a híres túristvándi vízimalmot, és ellátja friss vízzel a fehérgyarmati, illetve nábrádi halastavakat.

Ez az eredeti ág, ám a folyó nyolcvan évvel ezelőtti szabályozása óta ide csak akkor jut víz, ha a román és magyar vízügyesek is úgy akarják. A romániai Avas hegységben eredő folyót ugyanis a románok megfogják, vizét a kányaházi víztározóban gyűjtik össze, amit aztán úgy adagolnak, ahogy az érdekeik diktálják. Így a mi Túrunk rohamosan iszapolódik, az árvízi szempontokat elsődlegesnek tekintő hazai vízkormányzás miatt pedig az erősen öregedő folyó egyik-másik szakaszán már-már holtág jelleget ölt.

Ezen akar változtatni az a napokban elkezdődött beavatkozás, melynek során a magyarországi szakaszokon megújítják a műtárgyakat, és lehetővé teszik az élővilág számára optimális vízszint biztosítását. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy pályázat segítségével 210 millió forintot fordíthat a munkákra: több szakaszon kiemelik a mederbe dűlt fákat, átépítik a sonkádi Kisbukót, rendbe teszik a túristvándi vízimalom környékét, a nábrádi halastavaknál pedig megépítenek egy fenékküszöböt, ami nyolcvan centivel emeli meg a folyó szintjét, a korábbiaknál sokkal kedvezőbb életfeltételeket biztosítva a víziállatoknak, -növényeknek. Itt egy zsilip és egy hallépcső is készül, hogy a betonmű ne akadályozza az állatok mozgását; Kölcse és Túristvándi alatt pedig egy-egy szakaszon megkotorják a folyót.

A rehabilitáció első üteme a tervek szerint jövő tavaszra készül majd el. A második ütemben újabb fenékküszöbök épülhetnek, s folytatódhat a kotrás, valamint a vízbe dőlt fák kiemelése, amiket a munkákat végző közmunkások vihetnek majd haza tüzelőnek, kedvezményes áron.

Ezek is érdekelhetnek