Kihomokozta az őscsigát

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb őslénymaradványára bukkantak Angliában, egy gloucestershire-i parkban: egy 150 millió éves csigára.

Zöld FöldUjlaki Ágnes2011. 10. 03. hétfő2011. 10. 03.

Fotó: SWNS.com

Kihomokozta az őscsigát Fotó: SWNS.com

A szerencsés „régész” pedig nem más, mint egy ötéves kislány, Emily Baldry. A kisgyerek kedvenc játéka a kincskeresés, ami most aztán igazán nem bizonyult elérhetetlen álomnak.

Emily a park homokozójában ásójával túrta a talajt, amikor szerszáma megakadt valami keménységben. A kicsi buzgón ásni kezdett, és kibányászott egy nagy, csiga alakú követ, amit sárréteg borított. Odahívta édesapját, aki kiemelte a 40 centi átmérőjű, 60 kilós kövületet.

Mindjárt el is vitték geológushoz. A szakemberek megállapították, hogy a lányka igazi különlegességre bukkant: egy 150 millió éves, jura időszakból származó puhatestű megkövült maradványára. Ilyen régi és ilyen csodálatos épségben megmaradt őscsigát eddig még nem találtak Nagy-Britanniában.

Bármelyik régész óriási sikernek könyvelte volna el a meglelését. Ám a szerencse – és a szemfülesség – most egy ötéves kislánynak kedvezett.

Ezek is érdekelhetnek