Bekövetkezett a legrosszabb változat!

A korábban jósolt valamennyi szintet meghaladta az üvegháza-hatású gázok kibocsátásának mértéke, s ezzel bekövetkezett a legrosszabb forgatókönyv – derült ki a legfrissebb elemzésből.

Zöld FöldKovács Réka2011. 11. 25. péntek2011. 11. 25.
Bekövetkezett a legrosszabb változat!

A fosszilis üzemanyagok és a műtrágyák használata, valamint az erdők pusztítása vezetett a szén-dioxid, a metán és a nitrid-oxid légköri szintjének rekordjához. A gázok arányának a légkörben mért növekedése a World Meterological Organization (WMO) beszámolója szerint az elmúlt évtizedben felgyorsult. Ez pedig a globális felmelegedés egyik fő okozója, mivel ezek a gázok burkot képeznek a légkörben, megemelve ezzel a hőmérsékletet.

A legfrissebb adatok minden korábbi előrejelzést meghaladtak, melyet az Éghajat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 2001-ben prognosztizált .Egy másik tanulmány szerint amennyiben ez a tendencia folytatódik, a század közepére akár 3 fokkal is nőhet a maximum hőmérséklet.

Michel Jarraud, a WMO főtitkára elmondta: ha sikerülne is megállítani az üvegház-hatású gázok kibocsátását – ami lényegében lehetetlen –, akkor is még évtizedekig keringenének a légkörben, ezzel felborítva bolygónk és az éghajlat kényes egyensúlyát.

Ezek is érdekelhetnek