Göcseji védjegyek

Zalaegerszegen, a helyi termékek boltjában kelleti magát a sokféle göcseji finomság – jó részük helyi védjeggyel ellátva. A „beszállítók” a környék kistermelői, akik egyre többen vannak.

Zöld FöldBozsér Erzsébet2011. 11. 19. szombat2011. 11. 19.

Kép: A zalaegerszegi Doszpoth Ibolya a Göcseji Éléskamra tulajdonosa. 2011.11.09. Fotó: Bohanek Miklós

Göcseji védjegyek
A zalaegerszegi Doszpoth Ibolya a Göcseji Éléskamra tulajdonosa. 2011.11.09. Fotó: Bohanek Miklós

– Mindannyian őstermelők vagyunk – fogad Földes Anita eladó, aki a Göcseji Éléskamra nevű bolt tulajdonosának, Doszpoth Ibolyának a menye. A cserfes fiatalasszony ügyesen kínálja a friss portékát a betérőknek, akiknek zöme mostanra törzsvásárló. Mert az itt kapható kapuvári Cserpes gyümölcsös joghurt, a zalabaksai czupi kovászos kenyér, a nemeshetési házi kolbász, a letenyei mangalicaszalonna, a pirosbarna roppanós töpörtyű, a göcseji aszalványok, mézek, mézkészítmények, a szabadalmi védettséget élvező nagylengyeli pálinka, valamint a hungarikumnak számító csáfordi borok, a hottói száraztészták mind-mind egyedi ízeket, minőséget jelentenek. Megtudjuk azt is: mindennap friss áru érkezik, hiszen a termelők csak kis tételeket tudnak hozni. A tojás például udvarban, szabadon tartott tyúkoktól való, s még aznap elfogy. A polcokon ott vannak az üzlet gazdáinak termékei is, köztük a házi paradicsomlé és Panni mama lekvárjai.

– Panni mama a férjem nagymamája, aki nagyon finom lekvárokat készít kertünk gyümölcseiből – meséli Anita, és szavaiból kiderül, hogy az egész család gazdálkodik, jóllehet mindenkinek más a szakmája. (Ibolya például eredetileg kereskedő, fiai közül Krisztián asztalos, Róbert autófényező, Anita meg Anett, a másik meny pedig ruhaipari végzettségűek.) – Mangalicákat tartunk szabadon – fűzi tovább a fiatalasszony –, és csirkét, tyúkot, pulykát is, de megtermeljük a családnak a zöldséget-gyümölcsöt is. A férjem, Krisztián és öccse, Róbert méhészkedik. Lovakat is tartunk, lovagoltatással is foglalkozunk, de az állatokkal szállítunk is.

– Nem volt egyszerű az üzlet megindítása – veszi át a szót Doszpoth Ibolya. – A göcseji kistérségből Magai Ágota becsvölgyei polgármester és Buza Beáta, a helyi termék fogyasztását szorgalmazó Humán Esély nonprofit közhasznú szervezet vezetője segített abban, hogy megtaláljuk a helyi termékek előállítóit. Nyakunkba vettük a térséget és egyenként felkerestük őket. Mindenki örömmel fogadott, és első körben 30 őstermelővel állapodtunk meg, jelenleg pedig ötvenen hozzák eladnivalójukat. Szeretnénk százra bővíteni a kört, hogy színesebb legyen a kínálat és mindig legyen elég áru, mert „beszállítóink” csak kis mennyiségeket hoznak. Nagyon szeretnénk friss tejet is árusítani, csakhogy a tehéntartás úgy visszaesett, hogy megfelelően előkészített, csomagolt tejhez eddig nem jutottunk hozzá. De nem adjuk fel!

– Nálunk minden friss és különlegesen ízletes – mondja árucikkeiről az üzletasszony. – Göcsejből helyi védjeggyel jelölt termékeket kapunk, ami garantálja a minőséget. Hogy csak az aszalványokat, a mézeket, a tökmagolajat, a száraztésztát említsem. És itt kapható a nagylengyeli Farkas pálinkafőzdéből az eredetvédett Göcseji körte, aztán a Veress Pince Pintes bora, amely egyedülálló ősi szőlőfajtából készül. De van itt fügelekvár, perui földi cseresznye Lentiből, kecskesajt, tökmag-, mák- és dióolaj, hogy a gabonacsírákat, a családi hagyomány szerint készülő kanizsai mustárt már ne is említsem.

– Tanácsokkal is ellátjuk az őstermelőket, mert sokan azt sem tudják, mi kell ahhoz hivatalosan, hogy eladhassák termékeiket – magyarázza Doszpoth Ibolya. – Egyre több vásárló fedezi fel az üzletünket. Érdekes, hogy a zöldségféléknél, gyümölcsöknél még nincs áttörés, a mutatósra „felfújtat” szívesebben veszik máshol, pedig a mi apróbb paradicsomunk zamatosabb, egészségesebb. De majd rájönnek… Most azon dolgozunk, hogy bolthálózatot hozzunk létre 50 kilométeres körzetben. Itt, a megyeszékhelyen is tervezünk újabb üzletet, mert azt látjuk: van igény a kisüzemi, az őstermelői termékekre.

Ezek is érdekelhetnek