Egy ritkaság megmentése

Hogy a múzeumok ne csak préselt lenyomatát őrizzék a világ egyik legritkább vadvirágának, a Kiskunsági Nemzeti Park programot indított a tartós szegfű megmentésére, ami csak nálunk, a Duna-Tisza közi homokon fordul elő.

Zöld FöldValló László2012. 01. 18. szerda2012. 01. 18.
Egy ritkaság megmentése

– Vadvirágunk megmentése óriási természetvédelmi siker, de hogy marandó legyen, ahhoz más is kell – mondta Mihalik Erzsébet, a Szegedi Egyetem Füvészkertjének vezetője. Szerinte a fajoknak az emberi tevékenységek miatti pusztulása olyan, mintha repülőn utaznánk, aminek sorra kiszedegetjük az alkatrészeit. Egy darabig még működik a gép, de nem tudhatjuk, melyik csavar hiánya miatt zuhanunk majd le. Most sikerült visszatekerni egy kilazult csavart.

A füvészkert és a nemzeti park munkatársai a program 2006-os indulása óta csaknem 19 ezer palántát ültettek a homoki gyepekbe az eredeti állományok megerősítésére. A helyreállítás költségeit háromnegyed részben az Európai Unió állta. Ezzel párhuzamosan Kiskunmajsa határában helyreállították és bővítették a tartós szegfű élőhelyét is: mintegy ötszáz hektárt tisztítottak meg az őshonos növényeket kiszorító gyomoktól, visszaszorították az akácot, a fekete fenyőt, s a homokhátságra jellemző nyárfás ligeteket alakítottak ki. Így mostanra immár csaknem százezer tartós szegfűtövet vehettek nyilvántartásba, ami hatalmas kincs: egyetlen tő természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetnek