Tovább él a gyökeres

Vízkereszt, azaz január hatodika után lejár a karácsonyfa mandátuma. Megfosztva minden cifraságától, díszétől, ismét közönséges fenyő lesz belőle. Lombja vesztetten hever a járdaszélen, csupasz ágai között papírfoszlányokat cibál a szél.

Zöld FöldValló László2012. 01. 06. péntek2012. 01. 06.

Kép: Kecskemét, 2008. január 16. Kidobott karácsonyfák. Fotó: Ujvári Sándor

Tovább él a gyökeres
Kecskemét, 2008. január 16. Kidobott karácsonyfák. Fotó: Ujvári Sándor

A közterület-fenntartó vállalkozások (kukások) vízkereszttől gyűjtik a kijelölt lerakóhelyeken, illetve az utcákon a házak elé kitett, kiszolgált karácsonyfákat. Elvárják viszont, hogy a tulajdonos szedjen le róla mindenféle díszt, drót- és papírmaradványt, talpat, mert ezek kárt tehetnek a földolgozó berendezésekben. A fenyőmaradványokból a fölaprított kérget talajtakaróként hasznosítják, a farészt komposztálják (ami a benne lévő sok gyantától nehezebben, de lebomlik, csak hosszabb idő kell neki).

A fák egyéb részét meg eltüzelik valamelyik biomassza-erőműben. A gyökeres karácsonyfáktól nem kell búcsút vennünk: azok fenyőfaként még sokáig velünk maradhatnak a kertben, s a mostani enyhe idő megkönnyíti a kiültetésüket. Hosszabb távon azért sem maradhatnak a lakásban, mert a melegben érzékeny és sérülékeny kényszerhajtásokat hoznak, melyek kiültetés után elpusztulnak és elcsúfítják a fát, illetve a kis földlabda egy idő után nem képes ellátni a fenyőket, így visszaesnek fejlődésükben.

Kiültetés előtt a földlabdás fenyőnket szoktassuk a külső hőmérséklethez. Először néhány napig 15, majd ezt követően 5 fok körüli hőmérsékleten tartsuk, s csak ezután – fagymentes napon – telepítsük végleges helyére. Először ássuk ki a gödröt, ami fél köbméteres is lehet, de mindenképpen jó­val nagyobb, mint a földlabda terjedelme. A kiásott földet töltsük föl tápanyaggal, temessük vissza, s végül csak annyit vegyünk ki belőle, hogy a földlabda kényelmesen beleférjen. Ezután öntözzük be, a tövet pedig takarjuk lombbal vagy fenyőkéreggel.

 

Ezek is érdekelhetnek